Belangrijke veiligheidscursus voor de werkvloer ook in Drachten te volgen

Aangeboden door: VCAcursus.nl

Veiligheid op de werkvloer is voor veel bedrijven een belangrijk onderwerp, maar toch valt er op dit gebied nog veel winst te behalen. Ieder jaar vinden er nog 200.000 bedrijfsongevallen plaats op de Nederlandse werkvloeren. Dat veroorzaakt jaarlijks in 4.300 gevallen letsel en leidt in 60 gevallen zelfs tot een dodelijk slachtoffer.

Daarom is het VCA-certificaat, gericht op het juist omgaan met gevaren in risicovolle sectoren, zo belangrijk. Dat beseffen veel bedrijven ook, want opdrachten en banen worden vaak alleen nog gegund aan partijen die in het bezit zijn van het VCA-diploma. Daarom is het goed om te weten dat qua locaties voor de cursus VCA Drachten ook tot de mogelijkheden behoort.

Veiligheid, gezondheid en milieu

Hoewel VCA inmiddels een redelijk ingeburgerd begrip is, kent niet iedereen de oorsprong ervan. VCA ontstond in 1994, toen aannemers en vertegenwoordigers van de petrochemische sector de krachten bundelden om samen tot een systeem te komen waaraan ze het veiligheidsbeleid van bedrijven in hun sectoren konden testen. Dit toetsingssysteem werd de Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers genoemd, afgekort tot VCA. Naast veiligheid is VCA dus ook toegespitst op gezondheids- en milieurisico’s op de werkvloer in risicovolle sectoren. Intussen is VCA uitgegroeid tot een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen onveilige werksituaties en laten steeds meer bedrijven en professionals zich certificeren volgens de VCA.

Kansrijk blijven op de arbeidsmarkt

Anno 2020 is het VCA-certificaat belangrijk geworden in risicovolle sectoren als de bouw, de elektrotechniek en de petrochemische sector. Bedrijven zonder VCA-certificering prijzen zichzelf uit de markt, omdat opdrachtgevers het certificaat steeds eisen als ze klussen uitbesteden. Ook voor werknemers die aan de slag willen in een sector met verhoogde veiligheidsrisico’s wordt het bezit van het VCA-diploma steeds belangrijker, omdat in vacature-eisen het VCA-diploma steeds vaker voorbijkomt. Om kansrijk te blijven op de arbeidsmarkt is het VCA-certificaat dus cruciaal geworden.

Verschil werknemers en leidinggevenden

Er zijn verschillende soorten VCA-cursussen. De meest voorkomende variant is VCA Basis, ook bekend als B-VCA. In deze basiscursus doen werknemers in risicovolle sectoren de nodige basiskennis op over de risico’s van hun werk en hoe ze daarmee om moeten gaan. Leidinggevenden en zzp’ers hebben andere verantwoordelijken. Daarom is er voor hen de cursus VCA-VOL, wat staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden.

Verschillende cursusvormen

Een VCA-cursus kan op verschillende manieren gevolgd worden. Het meest populair is de klassikale training. Deze kan vaak ook op locatie bij bedrijven gegeven worden, waarbij ingezoomd kan worden op zaken die relevant zijn voor het bedrijf in kwestie. Ook is het mogelijk om de cursus VCA online te volgen. Vaak is het ook mogelijk om vooraf een proefexamen te maken. Een cursus wordt meestal direct afgesloten met het VCA-examen, dat bij goed gevolg het VCA-certificaat oplevert. Mensen die liever thuis op hun eigen tempo werken, kunnen zich ook met zelfstudie voorbereiden op het VCA-examen. Dat moet dan wel worden afgenomen door een erkend examenbureau.