Een nieuwe scooterhelm kopen: Let hierop!

Aangeboden door: helmonline.nl

Heb je een scooter die 45 kilometer per uur mag rijden, dan is een helm verplicht. Op een snorscooter (tot 25 kilometer per uur) is het niet verplicht, maar uiteraard wel veiliger. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij de aanschaf van een helm? Er zijn zoveel soorten en prijsklassen, dat het best lastig is om een goede keuze te maken. Wij geven je daarom een paar handige tips.

Tip 1: Ga niet voor tweedehands

Het lijkt misschien heel voordelig, een helm overnemen van iemand anders. Maar, zelfs als hij er nog helemaal goed uitziet, kan er een onzichtbare beschadiging of barst zijn. Je weet tenslotte niet wat er met die helm is gebeurd. Zo'n onzichtbare beschadiging maakt je helm wél onveilig! Als je valt of in een aanrijding verwikkeld raakt, kan de helm openbarsten, met alle gevolgen van dien.

Tip 2: Kies een geschikt model

In grote lijnen zijn er drie soorten helmen: de jethelm, de systeemhelm (opklapbaar kinstuk) en de integraalhelm (met kinstuk). De jethelm wordt veel gebruikt voor snorscooters. Deze helm heeft geen kinbeschermer en is vaak net wat minder zwaar en goedkoper dan de andere twee soorten. Voor bromscooters zijn systeem- of integraalhelmen een betere keuze, aangezien deze meer bescherming bieden. Brildragers geven vaak de voorkeur aan een systeemhelm, aangezien dit gemakkelijker is met op- en afzetten. Daarnaast heb je ook nog verschillende merken. Populaire helmen voor op de scooter zijn:

Tip 3: De juiste maat

Kies een helm die precies goed zit. Hij mag niet te groot zijn, aangezien dat gevaarlijk is, maar hij mag ook niet te krap zijn. Dat rijdt namelijk erg onprettig en veroorzaakt hoofpijn. Om je maat vast te stellen, meet je de omtrek van je hoofd met een meetlint. Doe dit horizontaal op 2,5 centimeter boven je wenkbrauwen. Bij een omtrek van bijvoorbeeld 59/60 cm hoort helmmaat L. Op de meeste webshops kun je een tabel vinden met helmmaten, zodat je de voor jou juiste maat eenvoudig kunt vaststellen.

Tip 4: Let op extra features

Wanneer je eenmaal het geschikt type helm hebt gekozen, ga je verder kijken naar de details. Welke extra's zijn prettig? Wil je bijvoorbeeld Blue Tooth apparatuur kunnen gebruiken? Let er dan op dat er daarvoor uitsparingen of voorzieningen zijn. Rijd je veel in de winter? Dan is een pin-lock vizier erg prettig.

Tip 5: Kijk pas als laatste naar de stijl

Natuurlijk wil je een helm die past bij je scooter. Op een retroscooter staat het wat vreemd als je met een flitsende systeemhelm rondrijdt. Maar toch is de look van je helm het minst belangrijk. Meestal kom je automatisch bij een aantal mogelijkheden uit, wanneer je jouw keuze filtert op de eigenschappen die van belang zijn. Kies dus een helm die je mooi vindt, maar die wél beschikt over alle vereiste eigenschappen.

 Tip 6: Bestel voordelig online

Door online je scooterhelm te kopen, kun je veel besparen. Je vindt er de nieuwste modellen en beste merken voor een lagere prijs.

Houd je hoofd koel, en vooral veilig. Succes!