Voetbaltalent Koen (12): ‘School en voetbal goed te combineren’

DRACHTEN Het 12-jarige voetbaltalent Koen Hettema uit Drachten begon zijn voetbalcarrière bij VV ONB en is als jong talent gescout door SC Heerenveen.

„Ik was 5 jaar oud toen ik begon met voetballen bij ONB. Ik vond het erg leuk toen we met de minipupillen voor het eerst kampioen werden. Mijn afscheidswedstrijd van ONB vond ik ook heel bijzonder; ik kreeg een bord met de foto van het team en een T-shirt van ONB met daarop de tekst ‘succes verder’. Dit T-shirt heb ik ingelijst en hangt nu op mijn kamer. Toen ik 6 jaar was ben ik op de voetbalschool van Heerenveen begonnen en ik kwam toen ik 9 jaar was bij Heerenveen in de JO-11 in het seizoen 2017/2018”, aldus de jeugdige Drachtster.

„Ik speel nu met rugnummer 3, rechts centraal achterin. Ik vind het een leuke positie want ik kan dan opbouwen en heb het spel voor me. Mooiste wedstrijden waren de finale op Sardinië toen we met 5-2 van Twente wonnen, de 2-0 winst op Manchester United op een toernooi in Krakau. Ik scoorde toen van afstand. En de 2-0 winst op Ajax op een toernooi bij Zeeburgia in Amsterdam vond ik ook heel mooi.”

Op tijd naar bed

Koen weet dat een goede voorbereiding van belang is. „De avond voor de wedstrijd eet ik goed en gezond en ga ik op tijd naar bed. De dag van de wedstrijd neem ik een goed ontbijt, eet ik een banaan en ik luister ik naar muziek. School en voetbal zijn volgens hem goed te combineren. „Ja, met mijn LOOT status op OSG Sevenwolden in Heerenveen lukt dat goed. Als je een toets niet kunt maken, dan mag je het inhalen. Op school heb ik twee regie-uren per week en dan kan ik eventueel vakken inhalen.”

Trainer Jeffrey Mast is blij met de ontwikkeling van 'zijn' pupil. Koen zit volgens hem in een uitdagend voetbalseizoen en schooljaar. “Koen heeft de overstap gemaakt van de basisschool de Bolder naar de middelbare school OSG Sevenwolden in Heerenveen. Dit brengt de nodige veranderingen met zich mee zoals het plannen en het nemen van verantwoordelijkheid. Koen heeft als goede eigenschap dat hij alles graag zo veel mogelijk voor elkaar wil hebben. 's Ochtends vroeg met de bus naar Heerenveen om daar eerst les te volgen, daarnaast nog vier keer in de week trainen en op de zaterdag(en) de wedstrijden op het hoogste niveau van de leeftijdscategorie JO-13 spelen”.

Het Drachtster talent weet dat er meer is dan voetbal en school. „Ik wil verder zoveel mogelijk met mijn vrienden omgaan en trampolinespringen met mijn vrienden Sven en Jarno”, klinkt het stellig. Matthijs de Ligt ‘is wel mijn grote voorbeeld en iedereen zegt dat ik op hem lijk’. „Ik zou hem willen vragen hoe zijn jeugd is gegaan bij Ajax en hoe hij het combineerde met school. Ik zou dit ook wel aan Kik Pierie willen vragen, want hij heeft ook het VWO gedaan op OSG Sevenwolden en bij SC Heerenveen gespeeld.”

Leergierig

Jeffrey Mast: “Laat ik voorop stellen dat Koen een hele fijne jongen is om mee samen te mogen werken. Koen wordt steeds bewuster van zichzelf, weet al goed zichzelf te evalueren en neemt steeds vaker het initiatief om hierover in gesprek te gaan. Een leergierige speler die uit elke activiteit het maximale wil halen. Binnen zijn discipline straalt hij tijdens de activiteiten veel spelplezier uit. Ik denk dat spelplezier een belangrijke drijfveer is om je verder te kunnen ontwikkelen.”

„Koen wordt steeds agressiever in één tegen één duels met zijn tegenstander, daarnaast heeft hij de intentie om vooruit te voetballen om een overtal te creëren. Hiervoor heb je lef en initiatief nodig, dit vond Koen aan het begin nog niet zo makkelijk. Na een aantal weken zien wij hier een stijgende lijn in zitten, waardoor Koen onbewust steeds meer met bravoure gaat spelen. Komend seizoen is de uitdaging voor Koen om met veel meer lef te spelen in zowel het aanvallen als het verdedigen. Ik hoop dat hij nog lang heel veel plezier gaat beleven aan voetbal. Koen is uiteindelijk gaan voetballen omdat hij het leuk vindt en dit is de belangrijkste drijfveer.” (Met dank aan VV ONB.)