In het noorden zijn autoverzekeringen nog altijd het goedkoopst

Aangeboden door: autoverzekering.nl

Autoverzekering.nl onderzoekt elk jaar in welke provinciale hoofdsteden de eigenaren van een auto het meest moeten betalen voor hun verzekering. In 2020 ging de titel voor de duurste autoverzekering naar Den Haag, de hoofdstad van Zuid-Holland. Hier is de gemiddelde premie dus het duurst voor de autobezitters.

De winnaar van de goedkoopste autoverzekering ging juist naar Groningen, wat natuurlijk de hoofdstad van de provincie Groningen is. Hier betaal je op jaarbasis gemiddeld 110,64 euro minder voor een autoverzekering dan in Den Haag. Ook in Leeuwarden is het verzekeren van een auto over het algemeen erg goedkoop, het is gemiddeld per maand maar 4 cent duurder dan in Groningen. Assen is op zijn beurt weer 20 cent duurder qua premie van een autoverzekering dan Leeuwarden. Hierdoor zijn de autoverzekeringen in de noordelijke provincies van Nederland duidelijk vele malen goedkoper dan in de andere provincies. 

Lage aantal ongelukken en diefstallen

Het is al jaren zo dat de autobezitters in het noorden van het land het minst betalen voor hun autoverzekering. Eigenlijk is dit best wel logisch, want het risicoprofiel is in dit gebied uiteraard een stuk lager dan dat van de Randstad, waar het natuurlijk vele malen drukker is. Bovendien rijden er vele malen minder auto’s in de noordelijke provincies. Daarnaast zie je ook dat het aantal ongelukken en diefstallen in deze regio zeer laag is in vergelijking met de andere provincies. Dit alles zorgt ervoor dat de eigenaren van auto’s in Friesland, Groningen en Drenthe gebruik kunnen maken van zeer goedkope autoverzekering. Dit jaar blijkt dat nog duidelijker in de premieverschillen dan in eerdere jaren. Groningen, Leeuwarden en Assen staan namelijk gezamenlijk in de top 3 van goedkoopste provinciale hoofdsteden van Nederland qua premie van de autoverzekering. Bovenin het lijstje staan juist Den Haag, Utrecht en Maastricht. 

Sterke premiedaling in Maastricht

Dat Maastricht nog altijd in de top 3 staat van de duurste autoverzekering is best opvallend te noemen. In de hoofdstad van Limburg is namelijk sprake van een sterke premiedaling. De premies zijn ten opzichte van 2019 met maar liefst 11 procent gedaald, wat op jaarbasis een daling van meer dan 50 euro betekent. Dat het alsnog zo hoog staat in de lijst komt met name doordat de autobezitters in Maastricht de afgelopen twee jaar steeds het meeste moesten betalen voor de autoverzekering. Daarnaast is het ook niet vreemd dat de premies in de Limburgse stad zo erg zijn gedaald in het afgelopen jaar. Dit komt namelijk doordat het aantal diefstallen in Maastricht ook erg afgenomen is. In eerdere jaren was dit nog een groot probleem doordat de gestolen auto’s snel en gemakkelijk over de grens naar België, Luxemburg of Duitsland konden worden gebracht vanuit Maastricht. 

Groningen het goedkoopst voor starters

Starters betalen over het algemeen het meest voor een autoverzekering. De jonge bestuurders worden door verzekeraars namelijk gezien als een risicogroep. Bij autoverzekeringen geldt natuurlijk de regel dat hoe hoger het risico is, hoe hoger de premie is. Jonge rijders hebben relatief weinig rijervaring, waardoor er natuurlijk een grotere kans is dat ze schade rijden. Hierdoor vragen verzekeraars een hoge premie, zodat ze kunnen compenseren voor het risico van het uitkeren van een schadevergoeding. Bovendien hebben jongeren achter het stuur nog weinig schadevrije jaren op kunnen bouwen, dus ze komen niet aanmerking voor deze korting op hun premie. Als starter kun je het beste wonen in Groningen, hier is de autoverzekering voor jonge bestuurders van auto’s namelijk het goedkoopst. In Den Haag is de verzekering juist weer het duurst, dit scheelt per jaar maar liefst 167,40 euro. Sowieso is het noorden van Nederland het goedkoopst voor startende coureurs, terwijl de Randstad juist het duurst is.