Slimme apparaten: besparen of slurpen ze energie?

Aangeboden door: EasySwitch.nl

Bewust omgaan met je energie is niet alleen goed voor het milieu, het zal ook zeker een positief effect hebben op je portemonnee. Hierdoor zijn er veel energiebesparende producten op de markt te vinden die je hierbij een handje kunnen helpen.

Zo is de slimme meter hier een goed voorbeeld van. Dit wordt door de overheid gratis aangeboden aan alle Nederlandse huishoudens. Daarnaast zijn er ook slimme thermostaten verkrijgbaar om te kopen, al zijn er tevens energiemaatschappijen in Nederland waarbij je zo’n apparaat kunt leasen. Zo zijn er nog meer slimme apparaten te koop. Toch zul je hiermee niet automatisch energie besparen. Sterker nog, als je ze verkeerd instelt dan kunnen ze juist extra energie kosten. Hieronder kun je daar meer over lezen. 

Slimme meter 

Eigenlijk past de slimme meter niet helemaal in dit artikel. Dit apparaat doet namelijk actief niets. Desondanks kan het wel gebruikt worden om je meterstanden uit te lezen om het vervolgens door te sturen naar je netbeheerder. Dit bedrijf zal de data delen met je energieleverancier. Dit proces heeft een paar voordelen. Stap je over na het bekijken van het stroom en gas overzicht? Dan hoef je niet meer de meterstanden door te geven, want dit gebeurt automatisch. Bovendien zul je door de slimme meter verbruiksoverzichten ontvangen. Met behulp van een energieverbruiksmanager kun je de slimme meter in nog meer detail uitlezen. 

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat zorgt er in een perfecte situatie voor dat je energie bespaart, terwijl het ook altijd je huis lekker warm zal houden. Dit doet het apparaat zelfs als je niet thuis bent. Deze thermostaat zal namelijk meten wanneer je de verwarming aan- en uitzet. Bovendien meet het op welke temperatuur je de verwarming zet. Dit meet het zodat het apparaat leert wat je weekritme is, maar ook wat je voorkeuren zijn. Hierdoor zal de slimme thermostaat automatisch de verwarming uitzetten als je naar bed, waardoor je het dus niet per ongeluk ’s nachts aan kunt laten staan. Ook zal de thermostaat de verwarming lager zetten als je overdag niet thuis bent. Kom je thuis? Dan zal je woning alvast lekker verwarmd zijn door de thermostaat. 

Slimme verlichting

Bij slimme verlichting heb je meerdere opties. Zo kunnen ze op afstand bediend worden, maar je hebt ook lichten waarvoor je een programma kunt instellen. Bovendien zijn er exemplaren die werken op basis van bewegingssensoren. Slimme verlichting kan handig zijn om te besparen op je energierekening doordat ze ervoor zorgen dat lichten niet per ongeluk aan blijven staan. Veel mensen kiezen dan ook voor slimme verlichting om te kunnen besparen op energie, wat blijkt uit een onderzoek van Multiscope. Let er hierbij wel op dat je niet alle lichten in je woning automatisch met een druk op een knop aanzet. Dan zet je namelijk ook de lichten aan in kamers waar je niet eens bent, wat juist dus weer voor overbodig energieverbruik zorgt. 

Slimme boiler

Bij een traditionele boiler zal het water een constante temperatuur van 85 graden houden. Dit is overbodig, want niemand heeft de hele dag door warm water nodig. De slimme boiler zal puur het water verwarmen als hier vraag naar is. De rest van de tijd zal het water een basistemperatuur van 55 graden hebben, dit zal dus een hele hoop energie schelen. Het zal wel een behoorlijke investering zijn om dit apparaat te kopen. Als je er 10 procent mee bespaart aan energie dan zal de slimme boiler zichzelf in ongeveer 9 jaar terugverdienen. Dit duurt dus wel een tijdje, waardoor er nog altijd vaak wordt gekozen voor een traditioneel exemplaar.