Rente historisch laag: geldlening goedkoper dan ooit

Aangeboden door: becam.nl

De rente daalt al enkele jaren maar door de corona crisis is deze nog verder gedaald. We kunnen met 3,6% dan ook spreken van een historisch lage rente.

Lenen is goedkoper dan ooit door de lage rente. Dit geldt niet alleen voor hypotheken maar ook voor de persoonlijke lening of het doorlopend krediet. Toch is het belangrijk om ons niet gelijk rijk te rekenen en op te blijven letten.

Woonlasten kunnen omlaag

Er zijn maar weinig mensen die met eigen geld een complete woning financieren. Vaak komt hier toch een hypotheek (hypothecaire lening) aan te pas. Een hypotheek met lage rente scheelt enorm in de woonlasten.

Huizeneigenaars zijn vroeg of laat aan een verbouwing toe. Een tweede hypotheek of het verhogen van de hypotheek is niet altijd een optie. Meestal draait het dan op een persoonlijke lening of doorlopend krediet uit. Met de historisch lage rente is ook dat interessant: de maandlasten vallen lager uit dan voorheen. Wie maandelijks geld bespaart kan dit weer opsparen voor iets anders, bijvoorbeeld een extra verbouwing, nieuwe auto of isoleren van de woning.

Rente in de toekomst

Het probleem is dat niemand een glazen bol heeft. Twee jaar geleden werd er al geroepen dat de rente historisch laag stond. Dit zou hét moment zijn om een hypotheek of lening af te sluiten. Ondertussen is de kredietrente nog verder gezakt en zijn leningen alleen maar goedkoper geworden.

De bodem lijkt een beetje in zicht, al helemaal nu sommige banken een negatieve rente uitkeren. Een lage rente is mooi voor het stimuleren van de economie naar ergens houdt het op. De kans blijft altijd aanwezig dat die kredietrente toch weer gaat stijgen. Voor consumenten lastig om een keuze te maken, maar nu een persoonlijke lening of doorlopend krediet afsluiten lijkt velen wel aan te trekken.

Het effect van de lage rente

Die historisch lage rente, dat heeft toch wel zijn voor-en nadelen. Kijk je naar de hypotheekrente dan wil iedereen op dit moment een woning kopen. Meer vraag dan aanbod, dit laat sw woningprijzen stijgen. Starters krijgen hierdoor minder kans terwijl er nauwelijks nieuwe betaalbare woningen bijkomen.

Aan de andere kant is de lage rente in het voordeel van mensen die een persoonlijke lening of doorlopend krediet afsluiten. Tegen lagere kosten de woning verbouwen, een nieuwe auto aanschaffen of misschien toch die droomvakantie realiseren. Mooie vooruitzichten waar velen van profiteren.

Persoonlijke lening voordeliger dan doorlopend krediet

Wie extra wil besparen op het gebied van consumptief kredieten kijkt ook nog even goed naar de leenvorm. Een persoonlijke lening is namelijk voordeliger dan het doorlopend krediet. Het scheelt enkele procentpunten en op de eindstreep honderden euro’s. Bij een persoonlijke lening wordt het geldbedrag in één keer op de rekening gestort, waarbij de consument tegen een vaste rente en looptijd aflost.

Het doorlopend krediet kent een hogere rente die ook nog eens variabel is. Enig voordeel van deze leenvorm is dat reeds afgeloste bedragen opnieuw opneembaar zijn. Het doorlopend krediet stopt wanneer alles is afgelost, dit maakt de looptijd variabel. Becam is een bekende aanbieder van het doorlopend krediet.

Historisch lage rente en lening oversluiten

Veel mensen vergeten hun oude lening, ooit afgesloten tegen een rente ergens tussen de 5% en 9%. De historisch lage rente biedt nu de kans om die te dure lening over te sluiten. Ook dit levert maandelijks en vooral op de eindstreep een flinke besparing op. Bijkomend voordeel is dat het vaak mogelijk is om naast oversluiten ook wat bij te lenen.

Dit artikel is aangeboden door Becam. Becam is één van de grootste kredietverstrekkers van Nederland.