Griet Rinsma: wens vervuld

SURHUISTERVEEN Griet Rinsma, hoofdtrainster van de discipline acrogymnastiek bij WSBF Surhuisterveen, werd onlangs verrast met een cadeau wat al heel lang op de wensenlijst van de vereniging stond.

Johannes Postma, voormalig trainer van SFK Drachtstercompagnie, overhandigde Rinsma een fraai ingepakte schroefgordel tijdens een van de eerste trainingen van het nieuwe seizoen. Voor SFK is aan het einde van vorig seizoen het doek helaas gevallen. Het bestuur van de desbetreffende vereniging moest hierdoor veel acrogymnasten teleurstellen.

Ook trainer Johannes Postma kwam door deze onvermijdelijke beslissing met lege handen te staan. Rinsma heeft contact gezocht met Postma en hem het voorstel gedaan om voor WSBF te komen werken. Postma beschikt over de nodige licenties en hij is tevens bevoegd tot jureren op de hoogste niveaus. Met zijn bevoegdheden is hij een ware aanwinst voor de vereniging. Naast Griet en Johannes zijn er nog eens 8 trainsters en 2 assistent- trainsters actief binnen de vereniging om de maar liefst 35 teams training te geven. WSBF is hiermee een van de grootste acro-verenigingen van het Noorden. Zowel Provinciaal als Landelijk zijn er door de jaren heen aansprekende resultaten geboekt. Freerunning, recreatiegym, damesturnen en kleutergym behoren eveneens tot de disciplines die aangeboden worden door WSBF. Daarnaast is WSBF gecertificeerd door SBB als erkend leerbedrijf. Hierdoor kunnen studenten hun stage bij WSBF doorlopen. Hiermee voldoet WSBF aan de wettelijke bepalingen dat MBO-leerlingen en VMBO-leerlingen, die een leerwegtraject volgen, alleen stage mogen lopen in erkende leerbedrijven.

Hoe gaat het met de Acrogym binnen WSBF

Halverwege maart 2020 werd een groot deel van de sportsector geheel stilgelegd. Bij sportverenigingen stopten de competities en trainingen, sloten de accommodaties en kantines en werden algemene ledenvergaderingen en overige clubactiviteiten uitgesteld. Ook sportevenementen, betaald voetbal, topsport en het ‘fysieke’ commerciële sportaanbod van fitnesscentra, zwembaden, maneges en dergelijke zijn stilgelegd. Voor de acrogymnasten van WSBF kwam er eveneens een abrupt einde aan het wedstrijdseizoen en was er per direct geen mogelijkheid meer om trainingen te volgen in de hal.

Al binnen enkele weken werden er online trainingen aangeboden die de acrogymnasten konden volgen om in vorm te blijven. Vanaf eind mei werden er buitentrainingen georganiseerd. De eerste weken op het parkeerterrein voor de sporthal en tot de zomerstop op een locatie net buiten het dorp. Aangezien acrogym een contactsport is en er meerdere sporters ouder dan 18 jaar zijn, bracht dit de nodige organisatie met zich mee om de RIVM maatregelen te hanteren tijdens de trainingen. Ook het halen en brengen van de sporters door de ouders moest via een voorgeschreven route worden nageleefd om de 1,5 meter te kunnen waarborgen.

Vanaf eind augustus traint WSBF weer in de sporthal volgens het normale rooster echter nog wel met de nodige aanpassingen om alle protocollen te kunnen handhaven. Tijdens de sportactiviteit hoeft er geen afstand meer gehouden te worden , echter voor en na het sporten geldt die afstandsregel wel, ook in de kleedkamers en daarbuiten. Op onze website staan coronaregels waar een ieder zich aan moet houden om deel te kunnen nemen aan de trainingen.

Wat hebben we gemist ?

We hebben het sporten en de sociale contacten binnen de vereniging gemist. We zijn een hechte vereniging waar sporters elkaar meerdere keren per week treffen. Veel sporters waren teleurgesteld dat ze het wedstrijdseizoen niet konden afsluiten. Nu de trainingen in de hal weer zijn hervat staat een ieder toch weer positief erin en hebben we weer zin in een nieuw wedstrijdseizoen.

Ziet u nog mensen die zich niet aan de 1,5 meter regel houden?

In de sporthal worden de maatregelen van de RIVM strikt gehanteerd. Tijdens het sporten is de 1.5 meter gelukkig niet meer van toepassing. Het bestuur heeft de nodige maatregelen getroffen om de protocollen na te leven. Ook het halen en brengen is aangepast. Normaliter kwamen de ouders binnen aan het begin of eind van een training , maar nu moeten ze buiten wachten op hun kinderen. Deze regels worden door alle sporters en ouders goed nageleefd. Ook als een sporter milde klachten heeft mogen ze niet deelnemen aan de trainingen. Ze worden dan geacht thuis te blijven en krijgen het verzoek om zich te laten testen.

Omdat het drukker wordt in de supermarkten en op het werk is het in een aantal situaties ook lastiger om je aan de regels te houden. Wij als vereniging proberen zoveel mogelijk de protocollen na te leven zodat een ieder verantwoord kan blijven sporten

Wat kunnen we leren uit deze moeilijke tijden?

In deze onzekere tijden word je gedwongen om wendbaar te zijn, je aan te passen aan de omgangsregels. Alles werd ineens anders en dan moet je snel schakelen en je open kunnen stellen voor veranderingen. Binnen de vereniging werden er eerst online-trainingen gegeven en als snel daarna buitentrainingen om de sporters in vorm te houden. Hierbij een groot compliment voor het bestuur en coaches die dit alles mogelijk maakten. Maar ook de creativiteit vanuit de sporters zelf. Ze gingen naast de onlinetrainingen voor zichzelf krachtprogramma’s maken en op eigen initiatief hardlopen om hun conditie op peil te houden. Alles werd in het werk gesteld om sporters weer op een veilige manier in actie te krijgen. Samen staan we sterk. Laten we vooral dat zo houden.

Tenslotte, wie wil u een hart onder de riem steken en waarom

Als vereniging willen we alle lokale ondernemers een hart onder de riem steken. Want zonder steun van sponsoren kunnen we de sport die we graag beoefenen, niet meer uitoefenen. Denk daarom, juist in deze tijd, even extra aan onze sponsoren en lokale ondernemers en koop bij hen om ze een extra steuntje in de rug te geven in deze vervelende tijd!