Sam (10) helpt mede-diabetici

DRACHTEN Sam Mebius uit Drachten, 19 jaar oud, heeft sinds 20 februari van dit jaar diabetes type 1. „Dat was flink schrikken, maar ik ben daardoor niet stil gaan zitten. Ik wist al vrij snel dat ik hiermee andere mensen wilde gaan helpen”, vertelt Sam.

„Na mijn ziekenhuisopname kreeg ik al snel verschillende dingen te horen die niet kloppen. 'Je hebt zeker te vaak ongezond gegeten' of 'Maar met een paar pilletjes gaat dit wel weer over toch'. Ik werd boos want dat zijn niet de dingen die je wilt horen als je net uit het ziekenhuis komt. Daarom ben ik meteen begonnen met het bijhouden van een blog en Instagram account. En met succes! Al snel zat ik op de 2000 volgers.

Niet serieus

Er is volgens de Drachtster een grote groep mensen (mensen met diabetes type 1) die hetzelfde ervaren. „Velen worden niet serieus genomen doordat anderen type 1 en type 2 door elkaar halen. Type 2 komt (meestal) door slechte eetgewoontes. Diabetes type 2 kan je vaak goed regelen met medicijnen en vaak komen mensen er van af. Bij diabetes type 1 is dit niet het geval. Het heeft helemaal niks met slecht eten te maken en je komt er helaas nooit meer van af.”

„Ik was een jongen van 18 jaar die eigenlijk geen klachten had. Ik ben naar de huisarts gegaan, omdat mijn moeder vond dat ik veel dronk. De huisarts heeft me toen met spoed naar het ziekenhuis gestuurd en toen begon het hele circus. Diabetes type 1 kan iedereen overkomen en dat realiseert niet iedereen zich. Ik eerst ook niet.” In het ziekenhuis was het schrikken. „Toen de verpleegkundige terug kwam met de uitslag, zag ik al aan haar gezicht dat het niet goed was. Ik had een suikerwaarde van 43. Ze zei hierbij dat ik al wel in coma had kunnen liggen en dat ik zeker wel een nachtje moest blijven slapen. Dit was misschien wel het pijnlijkste wat ik ooit had gehoord.”

Disneyland

„Achteraf denk ik wel eens dat ik eerder aan de bel had moeten trekken. Mijn ouders en schoonouders zeiden een halfjaar geleden al dat ik een keer een vingerprikje moest doen. Ik dronk heel veel en moest vaak naar de wc. Zelf vond ik dit geen ernstige klachten en vond ik het niet nodig om naar de dokter te gaan. Ik ben zelfs de week voordat ik in het ziekenhuis lag, nog een week naar Disneyland Parijs geweest. Doordat mijn HbA1c waarde op 164 stond, wisten ze zeker dat ik daar ook al veel te hoog zat. Een goede HbA1c waarde hoort onder de 53. Ik heb dus geluk gehad dat dat allemaal goed is gegaan”, vertelt Sam.

„Aan de ene kant baal ik er van dat ik het heb, maar aan de andere kant ben ik blij dat ik het nu weet. Op mijn website wil ik mijn leven met diabetes vastleggen. Zo wil ik laten weten hoe het gaat, wat mijn tips en tricks zijn, maar ook de dingen waar ik tegenaan loop. Verhalen van andere mensen met diabetes hebben mij de laatste weken veel geholpen. Ik hoop dat ik met deze website ook mijn steentje kan bijdragen aan iemands leven met diabetes.”

Vorige week maandag is Sam met een actie begonnen om geld op te halen voor onderzoek naar diabetes type 1. Een fietstocht van Heerenveen naar Den Bosch. „En met succes! Ik heb al bijna €2000 opgehaald in twee dagen tijd.”, glundert hij. Voor meer informatie zie https://www.diabeatit.nl/actie/diabetesmetsam