Rottefalle Brûst: culturele seizoen van start

ROTTEVALLE Zaterdag 19 september opent de wethouder van cultuur van Smallingerland om 10.00 uur ‘Rottefalle Brûst’ op het plein voor het MFC it Werlân in Rottevalle.

De hele dag zijn er tal van activiteiten van 10.00-16.30 uur , wel op gepaste afstand en met inachtneming van de coronamaatregelen. Maar desondanks ‘brûst’ het in Rottevalle. De garagedeuren zijn van 10.00-14.00 uur op 40 locaties geopend voor een garageverkoop. Op een zevental locaties zijn er exposities van schilderijen en kunst. Te herkennen aan de rode paraplu’s op de locaties waar de exposities aan huis te bekijken zijn.

De Doarpstjerke opent haar deuren voor muziek, iedereen kan meedoen aan een workshop gitaar en ukelespelen, luisteren naar mooie verhalen door de verhalenvertellers en schilderijen bekijken tijdens piano en orgelspel. Op skûtsje De Rot is het ‘open dag’, de gastvrouw vertelt over het skûtsje, publiek kan een kijkje nemen in het skûtsje en muzikanten zorgen voor een vrolijke noot met hun visvrouwenliedjes. Door de straten trekt het straattheater Hymphamp.

Muziek op het plein

Er is muziek op het plein van o.a. Michiel & Pieter, de Loose Lions, het muziekkorps Polyphonia en als afsluiter van de dag een optreden om 15.30 uur van Gerard Alderliefste en Geartje Zwerver. De toneelverenigingen organiseren tweemaal een pubquiz op de Brouwersgrêft.

De Herberg van Smallingerland verkoopt borrelboxen en in de tuin van Buorren 25 wordt een High Tea to go verzorgd door Gerben Land en het Paviljoen de Leyen verkoopt bij het Werflânplein broodjes hamburger. Tevens staan er op het plein infostands en een koffiekraam.

Dorpswandeling

Wie historische geveltjes, gebouwen enz wil bekijken, kan aansluiten bij de dorpswandeling met een ervaren gids, die alle mooie plekjes laat zien. Voor de schooljeugd is er schilderwedstrijd met een prijsuitreiking op de namiddag. Bij de infostand op het plein is een route kaart af te halen, met daarop de locaties waar wat te doen is. De garageverkoopadressen staan erop en zijn ook herkenbaar aan de groene paraplu’s, die bij de ingang staan.

Het volledige programma ligt bij de infostand maar is ook te zien op Facebookpagina “Rottefalle Brûst”. Deze start van de opening van het Culturele seizoen 2020-2021 wordt georganiseerd door samenwerking van de Culturele verenigingen in Rottevalle, dorpsactiviteiten, de Kulturele Kommisje, de Doarptsjerke, it Werflân, de toneelverenigingen en vele vrijwilligers. Rottefalle Brûst is mede mogelijk dankzij de gemeente Smallingerland, DPF, P.W Janssen Friesche Stichting en Jan Jonkman. De paraplu’s worden gesponsord door Van Kammen Buro.