Jeugdzeilers strijden in Drachten

DRACHTEN Voor het eerst zijn jeugdwedstrijdzeilen.nl zeilwedstrijden in Drachten gehouden. In samenwerking met WSV Drachten-Veenhoop werden de eerste noordelijke wedstrijden in Drachten gevaren.

Jeugdwedstrijdzeilen.nl organiseert al jaren lang de combi wedstrijden in Noord–Nederland. Dat zijn tweedaagse zeilwedstrijden voor beginnende wedstrijdzeilers. Door de coronabeperkingen is dat dit jaar niet mogelijk. Er werd hard nagedacht over een alternatief zodat er toch verschillende wedstrijden gezeild zouden kunnen worden. Dat alternatief werd gevonden in eendaagse wedstrijden in verschillende weekenden. Alle activiteiten kunnen dan buiten op en rond het water plaats vinden. Dat past allemaal binnen de huidige corona regels.

De aftrap was afgelopen zondag bij WSV Drachten–Veenhoop. Ruim 30 kinderen van verschillende verenigingen uit Noord-Nederland gingen in verschillenden zeilklassen de strijd op het water aan. Het prachtige zeilweer hielp mee om er een zeer geslaagde dag van te maken. Na het palaver bij het clubhuis van de watersportvereniging gingen alle kinderen en begeleiders het water op. Voor een aantal kinderen de eerste kennismaking met wedstrijdzeilen.

Sterke wind

De wind was vrij sterk. Voor de tieners waren het prima zeilcondities. Voor de jongere kinderen was er wat veel wind maar dat werd opgelost door in de beschutting van de woonwijk de Sanding de wedstrijdbaan uit te leggen. In de luwte van de huizen kon de strijd gestreden worden. Er werden vier wedstrijden gevaren. Twee in de ochtend en twee in de middag. Tussendoor een gezamenlijk lunch met broodjes knakworst op het strandje van de Smalle Ee.

Bij de Optimisten beginners won Kalle de Vries uit Groningen; bij de optimisten gevorderd ging de eerste prijs naar Esther van der Meer uit Drachten. Bij de jeugdzeilers was de hoogste eer voor Daniëlle Brouwer uit Drachten. Een prachtige ervaring voor alle deelnemers en een mooie afsluiting van het jeugdzeilseizoen bij WSV Drachten–Veenhoop. De eerstvolgende wedstrijd voor de jeugdzeilers is op 20 september 2020 in Burgum informatie via https://www.jeugdwedstrijdzeilen.nl/