‘8 van Drachten’: top!

DRACHTEN De 8 van Drachten was zondag in het centrum van Drachten een groot succes.

In verband met de coronamaatregelen was het startgebied uitgebreid met 500 meter naar het Raadhuisplein met de start op de Zuiderbuurt. Het geheel nieuwe parcours liep via de kade naar de Noordkant van Dachten.

De 8 km kreeg een sterke winnaar Maurice Smit uit Delfzijl. Smit liep met een snelheid van bijna 19 km/u over het parcours. Snelste Drachtster was Ruben Talstra lid van AV Impala met een zevende plaats.

Dames

Ook de dames hadden er zin in Met een sterk bezet veld was Elsa Rijpstra, lid van de AV Lionitas uit Leeuwarden de sterkte. Snelste Drachtster dame was Luwam Afrom Tesfagebr van de AV Impala.

Liefst 360 kinderen van de leeftijd tussen 4 en 15 jaar kwamen bij de Kidsrun over de finish. Het startschot werd gegeven door Nicole Beukers, professioneel roeister van TeamNL en Olympisch medaillewinnaar, waarna de kinderen rennend door de straten van Drachten een afstand van 1 mijl hebben afgelegd.

Voorafgaand aan de Kidsrun organiseerden de sportcoaches van Sportbedrijf Drachten diverse loopspelen op scholen om de kinderen klaar te stomen voor het jaarlijkse sportevenement. Veel kinderen liepen samen met een volwassene. “De sfeer was fantastisch! Mooi om te zien hoe jong en oud samen komt bij dit evenement”, aldus Brenda Jager, sportcoach van Sportbedrijf Drachten.

Trots

Ondanks de vele aanpassingen vanwege COVID-19 konden de Kidsrun en 8 van Drachten alsnog georganiseerd worden. Brenda Jager: “Waar normaal gesproken 600 kinderen aan de start staan van de Kidsrun is het extra fijn om te zien dat het grootste gedeelte ook in een jaar als deze gemotiveerd is om deel te nemen. Daar zijn we trots op!”.

De Kidsrun wordt gestimuleerd vanuit de aanpak Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) Smallingerland. Gemeente Smallingerland, sinds 2012 een JOGG-gemeente, werkt hiermee aan een gezonde jeugd in een gezonde omgeving. Nicole Beukers is ontzettend trots dat ze, naast topsport, als ambassadeur van JOGG maatschappelijk impact kan maken.

Tegearre

De Kidsrun is een goed voorbeeld van hoe er in de gemeente wordt samengewerkt om gezamenlijk doelen te bereiken. Tegearre foar in sûne mienskip! Tevens de slogan van Smallingerland European City of Sport 2020.

Sander van Lingen was bij de oudste jongens de snelste Drachtster. Bij de meisjes t/m 15 was een AV Impala aangelegenheid, met Zoey De Vries als snelste. Bij de jongste meisjes tot 11 jaar was Joli Gunnink van de Impala de snelste. Bij de jongens tot 11 jaar pakte Mats van Marrum uit Drachten een tweede plaats.