Assistent-scheids Ashley naar Hoofdklasse

DRACHTEN Ashley de Haan is 20 jaar en woont in Drachten. Ashley is assistent-scheidsrechter in de landelijke hoofdklasse en afkomstig uit het district Noord van de KNVB. Bovendien is ze dit jaar gepromoveerd naar de hoofdklasse mannenvoetbal. Een paar vragen...

Waarom ben je scheidsrechter geworden?

Het begon voor mij 6 jaar geleden toen mijn broertje naar de D-pupillen ging en hij voor het eerst met buitenspel kreeg te maken. Het team had een assistent scheidsrechter nodig. Mijn opa Henk Otten, die vroeger ook scheidsrechter is geweest, gaf toen aan dat dit echt iets wat voor mij was en dat hij het mij wel wilde leren. Ik dacht ‘ik ga deze uitdaging aan en ik ga het gewoon doen!’.

Hoe verliep de eerste wedstrijd als assistent scheidsrechter voor jou?

Op deze manier had ik het voetbal nog nooit bekeken, je bent onderdeel van het spel zonder daarvoor voetballer te hoeven zijn. Elke wedstrijd ging het assisteren wat beter, dit viel scheidsrechter Johan Thijssen ook op . Ik weet nog wel dat hij tegen mij zei, 'goh Ashley het is zo fijn om jou langs de lijn te hebben, wil je hier niet iets meer mee doen?'. Ik voelde mij natuurlijk heel erg vereerd door deze opmerking en gaf dan ook aan dat ik het inderdaad wel erg leuk vond. Zo begon het balletje te rollen.

Welke opleidingen heb je moeten volgen?

Eind 2018 ben ik begonnen met de opleiding verenigingsscheidsrechter bij ONB, deze is verplicht om de assistentcursus te kunnen volgen. Nog voordat ik mijn opleiding verenigingsscheidsrechter had afgerond werd ik gebeld of ik de opleiding Assistent Scheidsrechter (ASR) van de KNVB wilde volgen. Omdat ik pas in februari 2019 mijn vereniging scheidsrechter diploma zou halen en de ASR opleiding eerder begon, moest er een uitzondering gemaakt worden zodat ik toch kon starten. Op 9 mei 2019 heb ik ook deze opleiding succesvol afgerond en mijn diploma behaald.

Hoe zag het afgelopen voetbalseizoen 2019 -2020 eruit voor jou?

Ik heb intussen al grote sprongen gemaakt en mooie ervaringen opgedaan. Het begon met een aantal dames-beloftewedstrijden, deze werden al snel eredivisie vrouwen en op 13 april 2019 had ik mijn eerste 1ste klasse wedstrijd bij Broekster Boys - Winsum. Daarna volgde een aantal eredivisie jeugdwedstrijden en voor ik het wist had ik mijn eerste oefeninterland Nederland 015 - Verenigde Staten 015 op 14 juni 2019 te pakken.

Dankzij mijn coach Evert Veenstra zette ik grote stappen en mocht ik in november 2019 voor een week naar Portugal voor een oefentoernooi met de dames van Nederland, Noorwegen en Engeland onder 19. Al snel na terugkomst kreeg ik bericht dat ik ook in februari actief mocht zijn als assistent scheidsrechter in Portugal bij het UEFA Development Tournament '2020. Opnieuw een geweldige ervaring rijker.

Wat vind jij het leukste?

Je maakt op een hele andere manier deel uit van het spel als voetballer en toch ben je onmisbaar. Voor de wedstrijd begint is er altijd een gezonde vorm van spanning en zodra ik die witte lijn overstap is dat totaal weg en kan ik alleen nog maar genieten van het spel, de sfeer en de entourage.

Natuurlijk zijn er zoals in ieder vak ook mindere kanten en kun je best wat commentaar over je heen krijgen, maar dit kan ik goed links laten liggen en ik word er ook niet door afgeleid. Iedereen zegt wel eens wat in de emotie van het spel en meestal krijg ik dan later ook wel weer complimenten. Het is erg leuk, de reacties van mensen wanneer jij als vrouw het sportpark en veld opkomt. Uit het assisteren zelf haal ik erg veel plezier en voldoening. Het is lastig uit te leggen waarom precies, maar soms horen dingen zo te zijn. Je moet je hart volgen en dat doe ik dan ook elke wedstrijd weer. Maar het allermooiste vind ik wanneer mijn vlag omhoog mag, dat geeft mij een enorme kick!

En toen kwam Corona...

Ja, er stonden nog hele mooie wedstrijden op de planning maar door Corona is hier helaas een abrupt einde aan gekomen. Ondanks dit heb ik toch te horen gekregen dat ik ben gepromoveerd en volgend jaar in de landelijke hoofdklasse mannen actief zal zijn. Op dit moment ben ik hard aan het trainen voor de conditietest van de FIFA : de ARIET test. Ik train ongeveer 3 a 4 keer per week in verschillende vormen. Trainingen die de wendbaarheid, startsnelheid, spierkracht en uithoudingsvermogen verbeteren.

Wat zou je graag willen bereiken?

Ik wil nog meer uit mezelf halen en mijn droom is om met een eigen team op het vrouwen WK staan en om door te breken in de mannen eredivisie.