Tuinconcert Schierstins met bayan-virtuoos Oleg Fateev

FEANWALDEN Waarschijnlijk voor het eerst in haar geschiedenis houdt Stichting De Schierstins in zijn bomenrijke tuin een concert. Bayan-virtuoos Oleg Faveev treedt zondag 30 augustus vanaf 16.00 uur op aan de voet van de middeleeuwse toren in Feanwâlden.

De reden om het concert in de tuin te houden houdt verband met het corona-virus, waardoor er nieuwe ideeën opborrelden voor culturele activiteiten in de Schierstins. Vanwege hetzelfde virus is een beperkt aantal plaatsen en moet gereserveerd worden bij de Schierstins.

Oleg Fateev – afkomstig uit Europa’s armste land Moldavië en wonend in Tilburg – gaf reeds vorig jaar een prachtige muzikale bijdrage met zijn bayan, een Russische variant van de accordeon, tijdens de Theun de Vrieslezing in de Schierstins.

Oleg gaat in zijn één uur durend concert terug naar de muziek waar zijn hart ligt: de klassieke muziek uit zijn opleiding, de traditionele volksmuziek en zijn eigen geschreven composities die geïnspireerd zijn op zijn Moldavische-Russische wortels. Maar ook zijn passie voor zang zal te horen zijn in bijzondere vertolkingen van liederen van zijn muzikale helden zoals Pyotr Leschenko en Vladimir Vysotski. Oleg neemt het publiek, samen met zijn onafscheidelijke knoppenaccordeon mee op reis door zijn poëtische muzikale wereld.

De in 1967 in de stad Bendery geboren Oleg heeft enkele malen een bijzondere wending van zijn levensloop meegemaakt. Tijdens zijn militaire diensttijd zou hij naar Afghanistan gestuurd worden. Vlak daarvoor hoorde hij dat een kolonel op zoek was naar een accordeonist voor zijn militair ensemble. ,,Zonder die toevallige ontmoeting was mijn leven heel anders verlopen.”

Fateev studeerde muziek aan de Russische Gnesin Academie voor Muziek in Moskou. Op 29-jarige leeftijd verhuisde hij naar Nederland. Daar maakte hij een bijzondere ontwikkeling als muzikant door. Hij begon te spelen op straat en zijn talent werd al snel ontdekt door Nederlandse artiesten. Hij begon mee te werken aan diverse projecten en heeft inmiddels opgetreden met Herman van Veen, theatergezelschap Oostpool, Robert Long, Leoni Jansen, Nynke Laverman en vele anderen. Behalve muzikant is Oleg ook dirigent, componist en arrangeur geweest. Zijn meest recente cd heet ‘After Silence’.

Zie ook de website www.oleg.nl en www.schierstins.nl. Voor inlichtingen en reservering: info@schierstins.nl en tel. 0511 472937.