CoronArt: Impressies van een lockdown

DRACHTEN Kunstenaar Erik de Boer exposeert in de Sluisfabriek in Drachten met de tentoonstelling CoronArt.

Ineens zat iedereen thuis. Vanaf 15 maart werd Nederland hard geconfronteerd met het Covid-19-virus, oftewel Corona. De persconferenties werden door miljoenen bekeken en angstvallig werd afstand gehouden. Dat deze bijzondere situatie iets met mensen doet, is duidelijk. Wat dit precies bij beeldend kunstenaar Erik de Boer teweeg heeft gebracht, laat hij zien in zijn tentoonstelling CoronArt.

De werken zijn gebaseerd op de stroom aan beelden die ineens in ons leven verschenen. Zoals vermoeid zorgpersoneel of samenzweringstheorieën die wereldwijd aandacht kregen. Ook de manier waarop de lockdown ons dagelijks leven heeft beïnvloed, is een inspiratie geweest voor de beelden. Voor zijn werken heeft De Boer diverse materialen gebruikt, zoals papier maché, glas, hout en piepschuim.

Naast nieuw werk is tijdens CoronArt ook eerder gemaakt werk te zien, dat qua beeld en boodschap goed aansluit bij dit thema.

De expositie CoronArt is van vrijdag t/m zondag, van 13u t/m 17u gratis te bezoeken in de Sluisfabriek te Drachten.

Openingsweekend

Zaterdag 15 en zondag 16 augustus is van 10u tot 17u uur het Sluisweekend in de Sluisfabriek. Een speciale kick-off van de expositie met muziek, poëzie en een grote speeltafel voor de kinderen. Ook zijn de ateliers van de andere kunstenaars in het pand te bezichtigen en is er nog veel meer moois.

Over Erik de Boer

Erik de Boer (1991) is geboren en getogen in Drachten. Met wortels in de Friese klei en het Drachtster veen maakt De Boer diverse werken. Hij haalt zijn inspiratie uit het Friese landschap en persoonlijke gebeurtenissen en situaties. Zijn werk kenmerkt zich door abstractie met figuratieve elementen. De Boer werkt graag met ongebruikelijke materialen. Zo heeft hij diverse assemblages gemaakt met spullen uit kringloopwinkels. Het spontane en het experimentele vormen een rode draad in zijn oeuvre. Hij studeerde in 2015 af aan de performance opleiding in Leeuwarden, waarna hij verschillende producties maakte. Zijn beeldend werk is eerder gezien geweest tijdens LF2018 in de Sluisfabriek, Vakwerk Burgum, Blokhuispoort Leeuwarden, vele galeries en momenteel wordt zijn werk na Parijs en Düsseldorf tentoongesteld in het Hilton Hotel van Londen.

Over de locatie

De expositie staat in een van de grote fabriekshallen van de indrukwekkende voormalige machinefabriek N.V. Sluis; ook wel de Sluisfabriek genoemd. Het is een gemeentelijk monument van Drachten. De Sluisfabriek is recentelijk een culturele broedplaats geworden waar tal van kunstenaars atelier houden. Er worden ook zakelijke bijeenkomsten en culturele evenementen gehouden.

Ook in de Sluisfabriek gelden de richtlijnen van het RIVM. Houdt met uw bezoek hier rekening mee.