Portret van Drachten: Albert 72 en Rose 43

DRACHTEN Jeffrey Wakanno was weer op pad voor de rubriek Portret van Drachten. Hij kwam Albert (72) en Rose (43) tegen, terwijl ze heerlijk in het zonnetje zaten in het Thalenpark, beide wonen nu in Drachten. Maar dat is niet altijd geweest.

“Ik heb jarenlang in Drachten gewerkt, op het gemeentehuis en twaalf jaar geleden met de vut gegaan, toen kon dat nog. En toen heb ik haar ontmoet.” vertelt Albert. “Toen ben ik die kant opgegaan, daar hebben we twaalf jaar gewoond en sinds een jaar wonen we nu hier. Ik heb haar meegenomen en we hebben nog een dochter van negen die op vakantie is met haar oudste zus. We dachten we gaan even de eendjes onderhouden daar, dat hebben we zostraks gedaan.”

Wat bracht jullie weer terug?

“Vanwege mijn gezondheid, ik ben een jaar eerder gegaan, dat is nu twee jaar geleden. En toen moest ik voor behandeling naar het ziekenhuis, en de gezondheidszorg daar is van een ander niveau dan hier dus ben ik terug gegaan. Toen had ik een halfjaar de tijd voor controles enzo om daar weer heen te gaan, en in de tussentijd hebben we de beslissing gemaakt om eens te kijken hoe het hier in Drachten weer zou zijn. Om met zijn drietjes hier te zijn, onze dochter die is hier wel eens geweest maar ook nog nooit gewoond natuurlijk. Nou dat gaat goed.”

Bevalt het goed om weer terug te zijn?

“Nou, Tanzania is beter. Nee qua voorzieningen enzo is het hier natuurlijk veel beter. Maar ik moet wel wennen aan alles weer, maar dat is inmiddels wel gebeurd. Voor haar is het nog moeilijker, ze heeft een zoon van 19, en die is achter gebleven daar, dus die woont daar nog. En we zouden er heen maar vanwege corona gaat dat voorlopig niet lukken.”

Waar moest je het meeste aan wennen?

“Het haastige leven hier, de hectiek. In Afrika, Tanzania, daar kennen ze geen haast. Ik heb de indruk dat doktoren daar hoge bloeddruk nooit tegen komen!”