Lunia: neo-renaissance

Friesland een provincie van boerderijen en kerken? Ja, maar er is veel meer. Zoals prachtige staten en stinzen. Elke week bezoekt Peter Nieuwenhuijsen een andere. Deze week Lunia.

Halverwege de 19e eeuw werd in Oldeberkoop het huis Lunia gebouwd. Mr. Sebald Manger Cats gaf deze naam aan het huis, toen zijn vrouw in 1854 op jonge leeftijd overleed: haar naam was Riemke Lunia Mulier. Zij had juist het leven geschonken aan een tweeling. In 1895 werd het huis eigendom van P.L. Willinge Prins. Deze familie bezat in de 19e eeuw een groot deel van de grond in en om het dorp. De verbouwing die vervolgens werd uitgevoerd, gaf het huis zijn huidige vorm in neo-renaissance stijl. Het is een tijd lang in de familie gebleven, terwijl de familienaam nu vooral verbonden is met de fraaie Jugendstil-villa Vredewoud in het dorp. Lunia bood later ruimte aan een huisartsenpraktijk en huisvestte vervolgens medewerkers van de zuivelfabriek. In 1969 werd het gezinsvervangend tehuis voor meisjes.

“Als meisje was ik niet zo blij dat ik in dit huis moest wonen, maar ja, thuis was het ‘niet pluis’, zal ik maar zeggen. Nu kom ik hier toch wel graag terug en met mijn man heb ik al een paar keer in hotel Lunia overnacht. Ik kan nu ook beter zien dat Oldeberkoop een heel mooi dorp is met een prachtige kerk, waar we ook wel concerten hebben bezocht. Net als de kunstroute Open Stal, die we uitgebreid hebben gelopen. En dan het vele groen eromheen en de Tjonger; we wandelen en fietsen hier nog steeds met veel plezier. Er is natuurlijk veel veranderd, maar dat hoeft je niet te spijten. In het hotel was je je niet onder de koude kraan en het restaurant heeft een prima keuken. Dat was destijds wel ietsje minder.”

Sinds 1989 is het hotel, terwijl de huidige eigenaren in 2019 hun 15-jarig bestaan hebben gevierd. Het beschikt nu over achttien kamers, waarvan vier in de villa zelf. Men organiseert geregeld kleine evenementen, zoals een wandeling door het dorp of een optreden. De keuken is daar dan op afgestemd.

Tekst: Peter Nieuwenhuijsen

Prijsvraag

Rondom de Friese staten en stinzen wordt ook een prijsvraag gehouden. Te winnen valt een vorstelijke overnachting in een van de mooiste B&B’s van Friesland: Huize Boschoord in Sint Nicolaasga. Ga voor deelname naar

https://drachtstercourant.nl/artikel/1112157/prijsvraag-staten-en-stinzen-win-een-vorstelijke-overnachting.html