Boekje voor kleuters

ALDEBOARN Josette Dijkstra en Luuk Klazenga hebben het boekje Naar Groep 1 uitgebracht. Met dit boekje willen ze kinderen én hun ouders voorbereiden op de kleuterschool.

„Leerkrachten lopen er tegen aan dat kleuters veel dingen nog niet of niet helemaal kunnen,” vertelt Dijkstra, zelf juf op de christelijke basisschool De Sprankel in Stiens. „Het gaat daarbij om bijvoorbeeld billen vegen, aan- en uitkeden bij gym en het fruitbakje open maken.”

Bij een of twee kinderen is helpen door de juf of meester niet een probleem, maar dat wordt anders als alle dertig kinderen uit de klas om hulp vragen. „Dat kost dan veel tijd. Die tijd kan dan ook worden gebruikt voor de kwaliteit van het onderwijs.”

Sommige vaardigheden kunnen de kleuters ook thuis al leren. Om de zelfredzaamheid van de kinderen te bevorderen, maakte Dijkstra dit boekje. Naar Groep 1 heeft zestien bladzijden. De korte teksten zijn in rijmvorm geschreven. En de teksten worden ondersteund door tekeningen van Luuk Klazenga.

De tekeningen van Klazenga zijn een beetje in de stijl van Tomke, waar hij zo’n dertig jaar voor tekent. Maar dit boekje staat volledig los van deze Afúk-productie.

„Het is zeker niet de bedoeling om ouders voor het hoofd te stoten,” zeggen Dijkstra en Klazenga. „Het is de bedoeling dat kinderen mede door dit boekje zelfredzaam worden. Op deze manier kunnen zij al een boel dingen zelf, waar de juf of meester dus niet de tijd aan hoeft te besteden. Als het allemaal wat vlotter gaat, houd je tijd over. Tijd die in het onderwijs gestoken kan worden.”

Het boekje wordt daarom uitgedeeld bij de intake-gesprekken van ouders bij de basisschool. Maar ook grootouders kunnen het boekje bestellen. „Naar Groep 1 is geschikt voor iedereen die met kleine kinderen te maken heeft, of dat als ouders of familie is of als professional.”

Naar Groep 1 is te bestellen via luuk.klazenga@hetnet.nl en kost 3,50 per stuk (excl. verzendkosten).