Voorstelling De wolf, back in town smaakt naar meer

BAKKEVEEN Afgelopen donderdag avond stapte acteur en theatermaker Folkert Wesseling voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis weer op het podium.

Hij speelde de voorstelling De wolf, back in town op camping de Wâldsang te Bakkeveen.

De wolf, back in town

De wolf, het is een van de meest gebruikte personages in sprookjes, mythen en fabels. Lang leek er voor het mystieke dier enkel nog een toekomst weggelegd in boeken en verhalen, maar niets is minder waar. De wolf is back in town.

Reden voor theatermaker Folkert Wesseling om een voorstelling te maken over de wolf. Hij interesseerde zich erg voor alle nieuwsberichten die vertelden over opgemerkte wolvensporen, rondzwervende wolven, tot aan de vestiging op de Veluwe. Samen met Herman van Veen schreef hij het script, en Herman nam de regie op zich.

Dit geeft moed

Voor Wesseling was het ontzettend lastig om het voor elkaar te krijgen om een voorstelling te kunnen organiseren. „Het heeft nogal wat voeten in de aarde om in deze tijd een voorstelling op poten te zetten, je moet voldoen aan maatregelen, geduld, en min of meer moet je het wiel opnieuw uitvinden.”

Maar met de medewerking van de gemeente Opsterlân en de eigenaar van camping de Wâldsang is het gelukt. Ook merkten we in aanmeldingen dat het nog niet storm liep, wellicht zijn mensen toch nog iets terughoudend om naar een voorstelling te gaan.

Er stonden veertien man op papier, en na een rondje camping trad Wesseling op voor een kleine 30 man. Het was voor hem geweldig om het publiek weer te vermaken, en dat geeft moed. Wesseling zet alles op alles om deze voorstelling nog eens te spelen, ergens in de provincie. „We moatte de kop d'r foar hâlde.”

Theatertechnicus

Niet alleen Wesseling mocht weer beginnen, ook theatertechnicus Nick Bangma mocht weer achter zijn mengpaneel zitten. Ook voor hem staat het werk een ruime tijd stil. Bangma werkt al zes jaar samen met de theatermaker Wesseling. „Ben intens blij dat ik weer eens het licht en geluid mocht verzorgen, toen ik het licht uit deed, en de voorstelling afgelopen was. Ging het publiek met een glimlach weer huiswaarts. Daar doen we het voor.”