Richard de Vegt uit Haule wint marathon duivenvlucht

DRACHTEN Bij het Nationaal Inkorfcentrum van p.v. Vice Versa in Drachten zijn dinsdag 21 juli 607 duiven ingemand voor de vlucht naar het Z-Franse plaatsje Periqueux. Dat plaatsje in Zuid-Frankrijk ligt linea recta 965 km van Drachten.

De duiven worden met een vrachtauto in speciaal daarvoor ontworpen containers met voer en drinken vervoerd naar de lossingsplaats. Vrijdagmiddag 24 juli om 13.00 uur precies zijn vanuit Noord-Nederland in Periqueux 2.853 duiven losgelaten met mooi weer en westelijke wind.

De eerste duif van het Nationaal Inkorfcentrum kwam aan om 05.57.17 uur bij Richard de Vegt in Haule en was een jaarling duivin die op eieren gespeeld werd. Het was haar eerste vlucht op de marathon en ze vloog de tweede duif van het gehele concours. De eerste duif van het gehele concours zat in Urk en werd geklokt om 05.04.26 uur.

De tweede duif zat om 08.05.35 uur in Augustinusga bij de vader en zoon combinatie Jappie en Gerrit Bosma. Comb. Rekker-Westra uit Berlicum speelde de derde duif, Jelle Outhuyse Harlingen werd vierde en Simon Kuipers Oudega speelde de vijfde prijs. De competitie van die dag werd gesloten om 14.07 uur. Toen waren al de prijzen verdiend.

De luxe prijs werd gewonnen door Johannes Keuning uit Rottevalle. Verder zijn de winnaars naar huis gegaan met rollades, vleesprijzen en duivenvoer. De winnaar Richard de Vegt werd in het zonnetje gezet met een mooi bloemetje.