Folkert Wesseling donderdag podium weer op

Begin dit jaar was theatermaker Folkert Wesseling (26 jaar) druk bezig met met voorbereidingen voor nieuwe voorstellingen. Er werd veel gerepeteerd, geschreven, en bedacht.

Veel theatrale projecten stonden op het punt van beginnen, maar de corona crisis zou alle plannen voor een lange tijd bevriezen. De gehele cultuursector moest zich daarom ruim 4 maanden koest houden. Nu de maatregelen iets “vriendelijker” zijn voor theatermakers zoals Folkert Wesseling, wil hij weer beginnen.

"Als je tien jaar lang praktisch elke dag bezig bent met je voorstellingen, en altijd wel iets aan het regelen bent en vervolgens als een donderslag bij heldere hemel 4 maanden niks te doen hebt voelt dat heel onwerkelijk." Er was voor Folkert wel tijd te beseffen dat het aanbieden van bijvoorbeeld een voorstelling door de corona crisis de komende tijden er heel anders uit komt te zien. "Moet vijf stappen terugzetten, en het wiel opnieuw uitvinden".

Gebeld

In de afgelopen weken heeft hij verscheidene gemeentes gebeld om een goedkeuring om ergens te spelen, maar kreeg vaak een "nee" te horen. Ook theaters waren erg terughoudend. "Dat is wel te begrijpen: natuurlijk moeten we voorzichtig blijven, maar als je met gezond verstand en op andere manieren een voorstelling kunt organiseren dan is er vaak iets mogelijk."

Samen met de gemeente Opsterland ging Folkert Wesseling kijken hoe je een voorstelling kunt organiseren met alle maatregelen die er momenteel bij horen. Een voorstelling op een mooie buiten locatie, zou veel mogelijkheden bieden. De gemeente Opsterland stelde een aantal locaties voor, en zo kon Folkert weer aan de slag om straks weer voor publiek te spelen. "Het is dan heel fijn dat de gemeente Opsterland met mij meedacht, zo sta je er niet alleen voor".

Wolf back in town

Vorig jaar maakte Folkert is samenwerking met Herman van Veen en theatrale monoloog over de wolf. Een kleine en bescheiden voorstelling, perfect om te organiseren onder de huidige omstandigheden. ‘De wolf komt naar Fryslân.’ Het zou zomaar een nieuwskop kunnen zijn. En niet eens gelogen, want theatermaker Folkert Wesseling neemt het mystieke dier mee het podium op. De voorstelling “De wolf, back in town” speelde vorig jaar in juli al tweemaal op het Herman van Veen Arts Center en op de Veluwe, vlakbij het wolventerritorium. Dat was zo’n groot succes, dat hoofdrolspeler en initiatiefnemer Wesseling heeft besloten de voorstelling nu ook te spelen in “eigen” provincie.

De wolf; het is een van de meest gebruikte personages in sprookjes, mythen en fabels. Lang leek er voor het mystieke dier enkel nog een toekomst weggelegd in boeken en verhalen, maar niets is minder waar. De wolf is back in town. Reden voor Wesseling om een voorstelling te maken over de wolf. Hij interesseerde zich erg voor alle nieuwsberichten die vertelden over opgemerkte wolvensporen, rondzwervende wolven, tot aan de vestiging op de Veluwe.

"De wolf, back in town" is nog te zien op 30 juli op het recreatiecentrum "de Wâldsang" te Bakkeveen. Er is plaats voor veertig man publiek. Kaarten kunnen online besteld worden via www.waldsang.nl