Teekens en Oosten supersnel tijdens test

BEETSTERZWAAG Met een jaar autosportervaring op zak en goede resultaten tijdens een recente test in Zandvoort waren coureurs Maxime Oosten uit Beetsterzwaag en Milan Teekens uit Zoetermeer zondag naar het circuit van Zolder getogen.

Daar testten zij nogmaals hun Mazda MX-5. Aan de vooravond van de start van het seizoen in de gelijknamige cup hebben zij hun zaakjes uitstekend voor elkaar, concludeerden ze na afloop.

Gemoedelijk keken ze na afloop op een laptop de onboard camerabeelden van de test terug. Naast elkaar gezeten in de pitbox moest alles nog eens geanalyseerd worden. Ze willen tenslotte perfect voorbereid aan het seizoen beginnen. Gelukkig was er genoeg reden voor enthousiasme. “Ik heb lekker gereden. Ik wel een beetje wennen aan het nieuwe asfalt, maar het helpt echt veel”, blikte Maxime (16) tevreden terug. “Daardoor gaan we een stuk harder. Natuurlijk hebben we ten opzichte van vorig jaar heel veel bijgeleerd. Ik denk dat dat ook een rol heeft gespeeld.”

Hij stapte aan het eind van de testdag met veel zelfvertrouwen uit de Mazda. “Ik denk dat we er klaar voor zijn. Ik vind het een supermooie baan. Het is wel de enige op de kalender waar ik me nog wel iets moet verbeteren.”

Belangrijk

Daarom was de test in Zolder belangrijk voor de snelle Fries. Zeker ook omdat de eerste ronde van het kampioenschap, die dankzij het coronavirus werd uitgesteld tot het weekeinde van 8 en 9 augustus, op dezelfde piste wordt gehouden. De snelle tijden tijdens de test waren alvast een goede indicatie dat hij op de goede weg is. “De auto rijdt prima, maar we moeten voor de kwalificatie nog een iets scherpere set-up maken. Ik rijd nu heel constant, dus voor de race hier zit het wel goed.”

Ook zijn boezemvriend Milan (17) keek opgewekt terug op de testdag. Hij gaf aan ervan te hebben genoten weer eens op het circuit van Zolder te rijden. “Ik ben er altijd wel snel”, zei het talent uit Zoetermeer. “We trainen er niet vaak, maar elke keer dat ik hier rijd, gaat het meteen goed. De snelheid was heel goed.”

De combinatie van het nieuwe asfalt en nieuwe banden bleek, weinig verrassend, een voltreffer. “Ik heb gelijk een supertijd gereden. De racesnelheid was ook mooi constant, dus ik heb wel een goed gevoel voor de eerste race.”

Vertrouwen

Ook Milan keert in augustus met vertrouwen terug naar het Belgische circuit. Dat hij de dankzij corona maandenlang niet kon rijden, deert hem niet veel, gaf hij aan. “We hebben heel veel op de sim getraind. Het is niet hetzelfde als echt racen natuurlijk, maar je doet wel dezelfde dingen als in een auto. We zijn echt op alle punten beter geworden. Ik heb er heel veel zin in. Ik kan niet wachten tot de eerste race begint!”

Dankzij corona is het vooralsnog enigszins ongewis wie er bij de seizoensopener aan de start staan. Dat maakt het lastig hun positie ten opzichte van de concurrentie in te schatten. Maxime: “Maar ik denk dat we ten opzichte van vorig jaar wel een goede stap hebben gemaakt, overal. Op Zolder, Zandvoort, Assen. Het vertrouwen is wel een stuk beter geworden sinds het begin. Van mij mag het seizoen beginnen!”