Portret van Drachten: Harm en Ellen

DRACHTEN Jeffrey Wakanno was weer op pad voor de rubriek Portret van Drachten. ‘Harm (50) en Ellen (56) zijn twee grootouders die ik met de kleinkinderen tegen kom in het Thalenpark, Ellen zit net even op een bankje als ik haar aanspreek, haar man komt net aangelopen.’

Wat maakt jullie gelukkig?

“Met de kleinkinderen even op weg, even gezellig een patatje eten, wat wandelen door het park. We wonen in het centrum dus we hebben alles in de buurt. Alles bij de hand, de kleinkinderen wonen heel vlak bij. Dus die komen af en toe bij ons slapen. En dat vinden ze heel gezellig, lekker s’avonds patat en bitterballen! En heel veel fristi. Zulke dingen doen we dan.”

Hebben jullie veel last gehad van corona en de omstandigheden?

“We waren er mee bezig, want Ellen is wel wat beperkt. Ze heeft heel lang thuis gezeten, en dan kon ze eigenlijk niet weg. Dus dan heb je een heel klein wereldje, als je niet kan lezen, niet kan schrijven of praten, dan wil je er wel graag op uit. Dat mag ook niet en dan kun je helemaal niks. Daarom is het nu extra fijn even weg te gaan, we gaan samen ook altijd even weg op de fiets, Ellen op de scootmobiel en ik fiets dan achter haar, en dan gaan we even langs Eernewoude, Beetsterzwaag, bij de Veenhoop over dat pontje en daar even dan koffie drinken. Gewoon een beetje genieten.”

Wat is een mooie herinnering die jullie delen?

“Nu, met de kleinkinderen, we worden nu ouder en ja, en Ellen die kan niet altijd meer weg. Dan is het mooi dat je met de kleinkinderen leuke dingen kunt doen. En we gaan een keer per jaar een week uit varen door heel Friesland, dat is ook altijd een hele mooie herinnering als we weer thuis zijn. Daar praten we eigenlijk het hele jaar wel over. Dan gaan we een week, van Lemmer naar Joure en nu zullen we van Stavoren naar Hindelopen en zo weer terug over Leeuwarden. Ellen kan niet zoveel lopen, maar als je op een boot zit dan komt alles bij je langs. Dan kun je lekker genieten, zo veel ontspannener. Het is dichtbij, maar zo mooi.”