André van Duin laat Nederland op 10 augustus de Turfroute zien

Donkerbroek - Het is zo ver. De opnames die Omroep MAX op 10 juni maakte van en op de Turfroute worden op maandag 10 augustus uitgezonden op NPO1. André van Duin en Janny van der Heijden voeren een dag over de Friese wateren om de tweede aflevering van Denkend aan Holland op te nemen.

In de eerste aflevering maken Janny en André een tocht over de Vecht en de Loosdrechtse Plassen. Dat en meer is maandag 3 augustus te zien rond 21.25 uur op NPO1. De tweede aflevering staat volledig in het teken van de Turfroute en wordt uitgezonden op maandag 10 augustus om 21.35 uur op NPO1.

De twee verkennen tijdens de tocht een stukje van de route. Ze varen door de Friese Wouden en komen onder meer aan in Donkerbroek. Ze moeten de handen uit de mouwen steken, want er zijn heel wat sluizen en bruggetjes en sommige moeten ze zelf bedienen. In Donkerbroek niet. Daar staan dorpskinderen klaar die ze voor een zakcentje willen helpen. Daarnaast gaan ze er op de fiets op uit, helpen ze een boswachter met boompjes snoeien midden in een moeras, worden ze aan het werk gezet in een Friese paardenstal, leren ze over het barre leven van de turfstekers en ontdekken ze de geschiedenis achter het gevangenisdorp Veenhuizen. Tot slot gaan ze zeilen met de commissaris van de Koning.