Halla Einarsdóttir in Kunsthuis SYB

BEETSTERZWAAG Halla Einarsdóttir is zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur in Kunsthuis SYB, en zaterdag 25 juli. vanaf 15:00 uur

Deze maand verblijft de IJslandse kunstenaar Halla Einarsdóttir in Kunsthuis SYB. Halla is geïnteresseerd in de manier waarop onze omgeving ons perspectief, gedrag en interacties beïnvloedt. In haar project in SYB richt ze zich op de oppervlaktes van deze omgevingen, omdat ze ons iets kunnen vertellen over de aard ervan: de textuur van een oppervlakte laat ons zien hoe de buitenkant van dit object, een gebouw, of een lichaam heeft gereageerd op externe omstandigheden, maar verhult ook wat er binnenin zit. En wat kunnen we ontdekken in de beschadigingen en scheuren ervan?

Video

Einarsdóttir werkt deze thema’s verder uit tijdens haar verblijf in SYB, onder andere in haar video Portal Scroll (ontwikkeld met kunstenaar Faysal Mroueh). De video is gebaseerd op een first person perspectief zoals gebruikt in videogames en bevat meerdere audiosporen. Zo wordt je meegenomen in het ‘spel’ en verken je samen de virtuele ruimte, terwijl je blik wordt gericht op de texturen en oppervlaktes van de omgeving. Als aanvulling en fysieke tegenhanger op dit virtuele werk, is Halla ook van plan om nieuwe sculpturen te maken.

Halla Einarsdóttir (Reykjavík, IJsland, 1991) woont en werkt in Rotterdam. Ze behaalde haar BA aan de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam 2015. Haar werk was in 2016 te zien in SYB, toen was ze genomineerd voor de 7e Sybren Hellinga Kunstprijs. Momenteel volgt ze het MFA-programma van het Piet Zwart Instituut, Rotterdam.