265 dagen celstraf voor doodsteken Roan Brilstra

De nu 16-jarige Gorredijkster die Roan Brilstra (16) eind december vorig jaar neerstak, is veroordeeld tot 265 dagen jeugddetentie, met aftrek van de voorlopige hechtenis, en voorwaardelijk jeugd-tbs. Er is een proeftijd van twee jaar.

De jongen wordt na detentie geplaatst in een GGZ-jeugdinrichting. Dat is een bijzondere voorwaarde die de rechtbank woensdagmiddag stelde.

Dit geldt voor zolang de instelling en de jeugdreclassering dat nodig vinden. Hij moet zich laten opnemen omdat de kans op herhaling groot wordt geacht. Bij de jongen is een gebrekkige ontwikkeling geconstateerd.

De Gorredijkster was eerder al schuldig bevonden aan doodslag. Zijn beroep op noodweer werd afgewezen.

De toen 15-jarige Gorredijkster stak op 22 december 2019 de destijds evenoude Roan Brilstra met een mes in zijn borst. De Drachtster stierf een dag na zijn zestiende verjaardag in het ziekenhuis.

De Gorredijkster was in Drachten op pad met een 14-jarige maat uit die plaats. De knapen hadden een mes meegenomen om iemand te beroven. Brilstra en zijn maat waren hun doelwit.

Voor café Pietje Bel aan de Zuidkade kwam het tot een vechtpartij. De Gorredijkster haalde met het keukenmes van 12 centimeter uit naar Brilstra.

De 14-jarige jongen uit Drachten werd eerder al veroordeeld tot honderd dagen cel vanwege medeplichtigheid tot doodslag, omdat hij het mes gaf.