Jack en Vrouwke: wereldwijd fans

DRACHTEN Jack en Vrouwke van Pel uit Drachten hebben al 100 filmpjes gemaakt hebben tijdens de Corona crises om mensen een hart onder de riem te steken. Inmiddels wereldwijd

Iedere dag speelt Jack een (oud) lied op zijn trekharmonica en Vrouwke schrijft er een klein verhaaltje bij. Het geheel wordt op de Facebookpagina van Vrouwke geplaatst. Jack is 79, Vrouwke iets jonger, een heel kwiek stel vol levenslust.

Vandaag, woensdag wordt het 100e filmpje geplaatst. Dan gaan ze weer stoppen en gaan weer gezellig samen op pad. Het paar trok 45 jaar geleden vanuit Den Helder naar Drachten, Jack was tot zijn 52ste werkzaam bij de luchtmacht.

Al 69 jaar

Jack kreeg toen hij tien werd een accordeon voor zijn verjaardag en ook meteen les. „Ik speel dus al 69 jaar”, vertelt hij. Hij heeft later ook een hele poos niet gespeeld, maar het begon weer te kriebelen. Hij heeft een smartlappenkoor Hardegarijp begeleid, en een mannenkoor in Ureterp, maar beide onlangs afgezegd. Het werd te veel.

Op de Facebookpagina van Vrouwke van Pel-Manuel (’Manuel is mijn meisjesnaam’) zijn alle filmpjes terug te zien. Haar korte verhaaltjes vallen in de smaak. „Sommigen vragen of ik ook een boekje uitgeef. Ik moet trouwens soms om mezelf lachen”, verwijst ze naar de verhaaltjes.

Toen Corona de wereld stillegde, was het op een dag mooi weer. „Doodse stilte in de tuin. Jack ging in tuin spelen, ik heb een foto gemaakt. Iemand in Den Helder vroeg me ‘zit er geen geluid bij?’. Nu dus wel. „Het wordt over de hele wereld beluisterd”. We krijgen enorm veel reacties, merken zo waar de wereld wakker wordt, in bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland of Amerika. Nu staat Elvis Presley er op, ik schreef er een klein stukje bij. Ach, wel gezellig”, besluit Vrouwke nuchter.