Lyceum huldigt afzwaaiers

DRACHTEN Provinciaal nieuws waren ze in april, de eindexamenkandidaten van het Drachtster Lyceum. Geen eindexamen, geen gala avond, geen Laatste Schooldag.

Ze lieten het er toen niet bij zitten en veroverden de harten van vele mensen in vitale beroepen en hun docenten. Met spandoeken werd die mensen een hart onder de riem gestoken. Bij het ziekenhuis, bij de ambulancepost, bij de fietsbrug voor onder andere de vrachtwagenchauffeurs. Maar ook bij hun school, voor de docenten. Nu wilde de school iets terug doen voor de 262 examenleerlingen, toch nog een échte diploma uitreiking.

Leerlingen, of nu oud-leerlingen, werden samen met hun ouders opgevangen voor de school. Via een rode loper kwamen ze voor het oude gebouw op de foto en begonnen ze aan een route onder luid applaus. Deze route leidde hen langs een tafel waar ze konden tekenen voor hun diploma en waar ze werden toegesproken door een docent. Vervolgens werd er per klas verzameld in de mediatheek voor een leuke afsluitende “borrel” en een klassenfoto.

Succes

Via de achterkant werd de school verlaten, waar ze nog een mooie spandoek zagen met de tekst “Succes, maak er wat moois van! Namens examensecretaris Peter Smit” Net als het spandoek een reactie op de ludieke stunt van de leerlingen in april, waarbij de examensecretaris geroemd werd om zijn goede en snelle werk.

De organisatie, volgens richtlijnen van het RIVM, was een pittige klus, docent Sport Martin Gildemeester was één van de organisatoren. Hij zegt daarover : “Gemakkelijk was het niet, maar prachtig om te zien hoe een idee tot leven komt en dankzij de goede medewerking van leerlingen, ouders en collega’s nog beter verliep dan gehoopt”.

Leerling Britt Koehof, die geslaagd was voor haar Havo-diploma, was blij dat er ondanks de omstandigheden, toch nog zoveel persoonlijke aandacht was voor het tekenen van haar diploma. Marije Krakau de Jong behaalde haar VWO diploma en is het met Britt eens. “Geweldig dat onze school zoveel moeite heeft gedaan er toch nog iets moois van te maken en we onze tijd hier kunnen afsluiten. Deze actie kan op heel veel waardering rekenen”. Senna Boer : “Het laatste schooljaar vergeet je sowieso nooit weer, maar deze diploma uitreiking is nu de overheersende herinnering. Ik zal het nooit vergeten.