Taak voor nieuw college Smallingerland: toon het lokale gezicht

De vier nieuwe zakenwethouders in Smallingerland krijgen het vertrouwen van de raad, maar zullen snel moeten werken aan hun Smallingerlandse ‘smoel’.

De gemeenteraad moest het nieuwe zakencollege gisteravond per stemming aannemen. Dat gebeurde ook, maar niet voordat de christelijke partijen hun zorgen hadden geuit over de gevolgde procedure en de samenstelling van de wethoudersploeg, die geheel nieuw is en waarvan twee leden geen bestuurservaring in Friesland hebben.

,,We hebben gewaarschuwd voor twee gevaren”, zei CU-fractievoorzitter Jouke de Jong. ,,Een nieuw college moet zich alle zaken eerst eigen maken. En als het college niet gevoeld wordt als ‘deels eigen’, kan de situatie ontstaan dat de chemie gaat ontbreken tussen raad en college, die juist nu zo broodnodig is.”

Wachtgeld

De ChristenUnie werd maandag ,,verrast” door de selectie van vier wethouders ,,van buiten”. Drie van de vier, allen 60-plus, zullen na de komende twee jaar ook wachtgeld nodig hebben, stipte De Jong aan. Alleen wethouder Maria le Roy zit dan op de pensioengerechtigde leeftijd.

De selectieprocedure zette de raad te veel op afstand, vindt De Jong en CDA-fractievoorzitter Karin van der Velde beaamt dat. ,,We vinden het ook erg jammer dat de kandidaten niet geworteld zijn in de Smallingerlandse samenleving.”

Geen twijfel

Over de capaciteiten van de vier ervaren wethouders hebben de partijen overigens geen enkele twijfel. De CU gaf daarom aan toch voor te stemmen, terwijl de CDA-fractie zei het gebrek aan lokale wortels ,,mee te nemen in het stemgedrag’’.

Burgemeester Jan Rijpstra kon de opmerkingen van de twee partijen ten dele wel begrijpen, zei hij na de stemming. ,,Tegelijkertijd heeft het proces geleid tot dit college, wat u ook heeft benoemd. Ik reken op u, ik reken op dit college.”

De nieuwe wethouders staan te trappelen. Felix van Beek (financiën) wil zijn ervaring uit alle vorige functies in Smallingerland inzetten ,,En ik miste bij mijn baan als griffier het politieke.”

‘Niet aan de kant blijven staan’

Bert Westerink (sociaal domein) solliciteerde uit ,,verantwoordelijkheidsbesef”, zegt hij. ,,Ik weet dat ik dit kan, dan moet je niet aan de kant blijven staan.”

De ervaringen van Robin Hartogh Heys (cultuur) met Friesland zijn minimaal. ,,Ik snap de opmerking van de ChristenUnie. Maar in Deventer was ik als wethouder ook een zij-invlieger, en zij-invliegers kunnen zich de materie ook snel eigen maken.”

Het zal een opdracht worden voor het college, zegt Maria le Roy. ,,We kunnen de continuïteit bieden: door aan de raad te laten zien dat we ons snel inwerken, mensen spreken, dingen realiseren met en tussen de inwoners van de gemeente.”