Rugzak vol vaardigheden en beroepen

DRACHTEN Na twee jaar lang wekelijks les te hebben gehad van gastdocenten zoals advocaten, journalisten en verpleegkundigen en gedurende die lessen nieuwe vaardigheden te hebben ontwikkeld sloten de bovenbouwleerlingen van basisschool ’t Tweespan in Drachten het jaar af met een welverdiend IMC Basis diploma.

“Ik wist precies de plek waar onze nieren zitten en ik weet nu zeker dat ik later dokter wil worden”, aldus Lili, leerling groep 8 na een kijkje achter de schermen in het ziekenhuis. Meer dan honderd gastdocenten met een diversiteit aan beroepen en opleidingsniveaus stonden voor de klas, leerlingen mochten hen alles vragen en gingen aan de slag met ‘het echte werk’. Tijdens de zestien vakgebieden die aan bod kwamen zoals geneeskunde, recht en beeldende kunst draaiden de leerlingen onder anderen mee bij Theater De Lawei, ziekenhuis Nij Smellinghe, biologische boerderij Obio en gemeente Smallingerland.

Door de lessen denken de leerlingen na over hun toekomst; wat vind ik interessant, waar ben ik goed in, wat past bij mij en wat niet? En belangrijker: Ze leren vaardigheden zoals kritische vragen stellen, en luisteren, die de rest van hun leven van pas komen. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en krijgen een breed beeld van de maatschappij en hun mogelijkheden daarin. Hierdoor kunnen ze later gemotiveerde keuzes maken als het gaat om schoolprofiel, studie en werk.

Partners

De lessen zijn mogelijk gemaakt door partners zoals Datas Kantoor Kompleet, Stichting Kinderpostzegels en P.W. Janssen’s Friesche Stichting. Komend schooljaar krijgt het programma een vervolg. De huidige groep 7 leerlingen gaan dan hun tweede jaar in en de nieuwe groep 7 van start met het tweejarige curriculum. Vakken als ondernemen, bouw & techniek en horeca staan dan op het programma. Gastdocenten zijn welkom.

Het IMC Basis programma op basisscholen is onderdeel van Stichting IMC Weekendschool.Vandaag de dag biedt de stichting onderwijs op 55 locaties in heel Nederland met de programma’s; IMC Weekendschool, IMC Basis, IMC on Tour en IMC Alumni. Wekelijks worden duizenden leerlingen geïnspireerd door jaarlijks meer dan zevenduizend gastdocenten en die dit allemaal vrijwillig doen.