Drachtster (48) die politieman beschuldigde van 'lekken' krijgt een werkstraf

Een 48-jarige Drachtster die een politieman bedreigd en belasterd heeft, kwam donderdag zwaar beneveld naar de rechtbank in Leeuwarden. Hij kreeg een werkstraf en werd vervolgens door zijn advocaat naar huis gereden.

Ondanks dat de verdachte overduidelijk beschonken was, liet de rechter de zaak doorgaan. De Drachtster heeft een alcoholprobleem.

De man heeft in februari ten overstaan van collega-agenten een politieman bedreigd: hij had geroepen dat hij „die lekkende collega” wel even zou neerknallen. Destijds verklaarde de Drachtster dat hij waarschijnlijk zwaar onder invloed was toen hij de bedreigende woorden had geuit. Op de zitting krabbelde hij terug: hij zou gezegd hebben dat hij wel een keer „in een vuurgevecht” met de betreffende politieman zou willen belanden.

„Hij hoeft niet bang te zijn”, zei de man tegen rechter Gustaaf Wijnands. „Als ik het had gewild dan had ik het allang gedaan.” De man had aan verschillende personen verteld dat de politieman in de politiesystemen zou hebben gerommeld en informatie zou hebben gelekt. De agent had het er zowel privé als in zijn werk moeilijk mee dat zijn naam en reputatie te grabbel werden gegooid. Ook zijn kinderen hadden per ongeluk gehoord wat de verdachte over hem beweerde.

De Drachtster kampt met verschillende stoornissen, waaronder een theatrale en een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Hij krijgt hulpverlening en is een paar keer opgenomen geweest in verband met zijn alcoholverslaving. Officier van justitie Liselotte de Vroome eiste een werkstraf van 70 uur waarvan 40 uur voorwaardelijk. „Dit is een heel vervelend feit voor een politieman”, merkte de officier op. Rechter Wijnands nam de eis over. Hij wees 450 euro smartengeld toe aan de politieman.