Groep 8 van De Finne: afscheid in stijl

BEETSTERZWAAG Groep 8 van obs De Finne heeft een film gemaakt: ‘Op reis naar de toekomst’. Woensdag is die film in première gegaan.

In totaal 39 kinderen, allen in stijl gekleed, kregen een heuse VIP-ontvangst op school over de rode loper en met een officiële fotoshoot. De chauffeurs hebben hen vervolgens gereden naar de drive-in op het prachtige grasveld van Landgoed Lauswolt. Daar is de film op een groot scherm getoond. Degene die geen uitnodiging konden bemachtigen voor de première, kon de film via een livestream zien. De recensies waren lovend. Ook burgemeester Ellen van Selm, die de bioscoopavond opende, is vol lof: “Wat de kinderen hier hebben neergezet, getuigt van veel lef en creativiteit. Ik vind dat erg indrukwekkend en hoop dat de kinderen altijd blijven dromen en zin hebben in hun toekomst.”

De kinderen van groep 8 uit Beetsterzwaag leven altijd toe naar een aantal momenten die hun afscheid van hun kindertijd markeren: in gala naar het Junior Lauswolt Zomerconcert, met zijn allen op schoolkamp en repeteren en knutselen voor de eindmusical. De coronamaatregelen staken daar een stokje voor.

Denken in mogelijkheden

Initiatiefneemster Sandra Arkesteijn: “Deze tijd is al zo impactvol vol kinderen. Mijn dochter had er flink verdriet dat alles niet door ging. En hoe begrijpelijk ik het besluit op dat moment ook vond, ik vond het ook voorbarig. Er moest wel íets mogelijk zijn. Zo ontstond het idee van een filmscenario, met een script dat het mogelijk maakte dat ieder kind zelf scenes ging bedenken, rekwisieten ging maken en de film op kon nemen. En als je dan toch hardop aan het dromen bent, dan ook meteen maar groots. Dus de telefoon gepakt en Marc van Gullick het idee van de drive-in première voorgelegd.”

Mark van Gullick: “Met genoegen zijn wij altijd gastheer tijdens het Junior Lauswolt Zomerconcert, enkele dagen voorafgaand aan het Lauswolt Zomerconcert. Toen Sandra belde, twijfelde ik geen moment. Een echte première voor dit geselecteerde gezelschap was een mooie kans om toch iets voor hen te betekenen.”

Vereende krachten

En toen begon het werk pas echt voor de groep betrokken ouders. Sandra: “Ik ben er nog steeds een beetje beduusd van hoe snel en betrokken iedereen reageerde. Korting op facturen, snelle besluitvorming op sponsorverzoeken en Lauswolt en een gemeente die mee dachten in hoe wij dit voor dit ‘kleine’ gezelschap verantwoord op konden zetten.”

Film en première zijn mede mogelijk gemaakt door Landgoed Lauswolt, Faber Audiovisuals, DJEM, Albert Hadding (montage), VDM Civiel, Studio Angelina, Arkesteijn Strategie, Marketing & Innovatie, Plus Berkenbosch, Van Teyensfundatie, Stichting Jonathan EducatieFonds (JEF) en Plaatselijk Belang (PB). De Van Teyensfundatie en JEF verrasten de organisatie zelfs met een flinke extra donatie. Hierdoor hoefden de ouders geen financiële bijdrage te leveren. En Plaatselijk Belang dacht aan alle kinderen uit het dorp. Naast een bijdrage vanuit het dorpsbudget, gaven ze elk kind van KC de Finne en School Lyndensteyn een zaklampje cadeau: een lichtpuntje in deze tijden. (Foto’s Hendrika Lageveen.)