De rollator, al vier decennia een prachtig hulpmiddel

Aangeboden door: rollator.shop

In 1978 werd de rollator door een Zweedse dame uitgevonden. In veel landen zijn rollators vervolgens in rap tempo populair geworden. En dat is ook niet zo raar als je je bedenkt dat een rollator een prima ondersteuning biedt aan mensen die niet zo goed ter been zijn. Ja, deze mensen kunnen hoe dan ook ondersteuning gebruiken als ze nog een redelijk actief en sociaal leven willen leiden.

Natuurlijk kunnen vrienden en familie ook ondersteuning bieden, ook tijdens het lopen, maar dan ben je als mindervalide wel afhankelijk van de tijd en de wil van andere mensen. Met een rollator kun je zelf meer. Hiermee kun je simpelweg ook zelfstandig op pad. Dat is heel goed voor de eigenwaarde van een - meestal wat oudere - persoon die problemen heeft met de mobiliteit. Ander voordeel van rollators is dat deze niet zo gek duur zijn. Een rollator aanbieding zou uiteraard mooi zijn, maar ook buiten de aanbiedingen om hoef je niet diep in de buidel te tasten voor de aanschaf van een rollator. Simpel gezegd kun je stellen dat er twee soorten rollators bestaan: die voor binnen en die voor buiten. Hieronder gaan we in het kort in op deze beide soorten. 

Rollators voor binnen: licht en smal

Rollators die bestemd zijn voor gebruik binnenshuis zijn meestal behoorlijk smal van stuk. Dit omdat je niet in alle woningen de ruimte hebt om gemakkelijk te bewegen met een rollator van een breed model. Denk maar aan deurposten en smalle doorgangen waar je soms doorheen moet. Binnenrollators hebben kleine wieltjes en bevatten meestal een dienblad. Dit om eten makkelijker te maken, maar ook om kleine voorwerpen mee te vervoeren van de ene kamer naar de andere. Verder staan rollators voor binnen er om bekend dat deze licht van gewicht zijn en dat je ze simpel kunt inklappen. 

Buitenrollators

Als je het vergelijkt met rollators voor binnen, dan zijn buitenrollators toch wel heel wat steviger en krachtiger samengesteld. Zo hebben rollators voor buiten bijna altijd grotere wielen. Dit omdat je soms loopt over wegen, paden of stukken gras die niet helemaal egaal zijn. Een rollator voor buiten is verder breder en beduidend zwaarder dan de exemplaren die voor in huis bestemd zijn. Verder zijn bij deze buitenmodellen de banden als het goed is uitgerust met stoffen en materialen die een schokdempend effect hebben. Trillingen worden daardoor grotendeels weggenomen, zodat de gebruiker daar niets van voelt. 

Waar verder rekening mee te houden?

Als je een rollator voor jezelf gaat uitkiezen, dan is het, of je nu voor een binnen- of buitenmodel kiest, hoe dan ook essentieel dat je er een kiest die je kunt afstellen op de voor jou ideale hoogte. Als de handvaten van een rollator op de hoogte van je polsen zitten (terwijl je rechtop staat met de armen langs je lichaam), dan zit je goed. Dit is echt belangrijk, want als de handvaten te hoog of te laag zitten, dan belast je je rug te hevig. Dit is uiteraard schadelijk voor je algehele mobiliteit.