Siepman van den Berg en Vanderheyden bijeen

BEETSTERZWAAG Eja Siepman van den Berg en JCJ Vanderheyden staan de komende maanden centraal in Projectruimte Hoodstraat 17 sin Beetsterzwaag.

Stichting Beheer Beeldencollectie Eja Siepman van den Berg en de kunsten houden de tentoonstelling ‘Bronze’ met werk van Eja Siepman van den Berg JCJ Vanderheyden t/m 27 september. De openingstijden zijn vrijdag t/m zondag van 13:00 tot 18:00 uur, tevens op afspraak.

In deze tentoonstelling wordt het werk van beeldhouwster Eja Siepman van den Berg geconfronteerd met schilderijen van JCJ Vanderheyden. Hoewel beide kunstenaars met hun werk ogenschijnlijk hemelsbreed van elkaar verschillen, vertonen ze toch een gemeenschappelijke basis: beiden zijn gefascineerd door een abstraherende beeldtaal.

Waarneming

Beiden exploreren de waarneming van het zijn der dingen. Eja Siepman van den Berg doet dit uitsluitend in haar beeldhouwwerk, JCJ Vanderheyden stortte zich op een waaier van disciplines. Het is die zoektocht naar waarneming en perceptie die raakvlakken doet ontstaan. Nieuw met deze tentoonstelling is het openstellen van de intieme tuin die achter het gebouw gelegen is. In de strak gecomponeerde tuin zijn beelden van Siepman van den Berg geplaatst. Op deze wijze wordt nogmaals bewezen hoe deze bronzen sculpturen in open lucht tot hun recht komen.

In de tentoonstelling is een vijftal nieuwe beelden van Eja Siepman van den Berg opgenomen. De beelden werden recent door Atelier 80, waarmee Siepman van den Berg al enige tijd samenwerkt, in brons gegoten. Het gieten van de beelden is een spectaculair proces waarbij het brons, een legering van koper met tin, tot 1250° C verhit wordt en witgloeiend in de gietmallen gestort wordt. Een methode om bronzen beelden te maken is de verloren was techniek (cire perdue). Een veelvuldig toegepaste methode bij grote holle beelden waarbij de boetseerwas tijdens het maakproces verloren gaat.

JCJ

Jacobus Cornelis Johannes van der Heyden (ook wel JCJ Vanderheyden genoemd) was een Nederlands beeldend kunstenaar, werkzaam als kunstschilder, fotograaf, graficus, collagekunstenaar, beeldhouwer en cineast in een non-figuratieve stijl. Van der Heyden werd op 23 juni 1928 geboren in ‘s-Hertogenbosch. Hij studeerde van 1946 tot 1956 aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ‘s-Hertogenbosch en aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. In 1956 vestigde hij zich weer in Den Bosch, waar hij zijn artistieke carrière begon als schilder van abstracte werken. Hij overleed in ’s-Hertogenbosch op 27 februari 2012.

Vanaf 1964 ging Vanderheyden experimenteren met film, computergraphics en elektroakoestiek. Media die de werkelijkheid op een eigen, karakteristieke manier ‘reproduceren’. Het schilderen verdwijnt naar de achtergrond. Tijdens de jaren ‘70 groeit zijn belangstelling voor fotografie, grafische druktechnieken, video en televisie. Vooral de eigen reproductie van de werkelijkheid heeft zijn fascinatie. Hij reproduceert aanvankelijk zijn eigen werk. Later het werk van onder meer Jeroen Bosch, Pieter Breugel en Velázquez. Met deze werken stelt hij in zijn atelier installaties samen, die hij vervolgens via fotografie of video opnieuw weergeeft. Door het samenbrengen van afbeeldingen uit verleden en heden gaat hij op zoek naar betekenisvolle verbanden.

Projectruimte Hoofdstraat17, telefoon 0512 72 90 80, www.projectruimte-hoofdstraat17.com