‘Alice in Wonderland’ tóch op de planken

DRACHTEN Het is tegeltjeswijsheid, maar: as it net kin sa’t it moat, dan moat it mar sa’t it kin.

Zo werd op de obs De Swetten in Drachten gedacht over de musical ‘Alice in Wonderland’ van groep 8. Die zóu op 7 en 8 april voor ouders en kinderen worden opgevoerd. De eerste doorloop was net succesvol gedaan, de toneelkleding stond in tassen klaar, de muziek was uitgezocht… En toen kwam de lock-down.

Geen schoolreis naar Ameland, geen spelletjesdag, geen feestavond, geen schoolvoetbaltoernooi (en ook geen eindtoets CITO, maar dat vonden de meesten dan weer positief). Het dreigde een saaie afsluiting van acht jaar basisschool te worden.

Groot toneel

Maar schouwburg de Lawei bood uitkomst: als we de musical nou eens op het grote toneel gingen spelen? De technici wilden heel graag weer ‘lampjes hangen’ (ze zaten al weken thuis) en als alles volgens de RIVM-regels gebeurde vond ook het Adeniumbestuur het een goed plan. Een oud-leerling heeft een mediabedrijf en kon voor de opname zorgen.

Er moest natuurlijk hard worden gewerkt: hoe was die tekst ook al weer? Heb ik het goede shirt nog in de tas? De hoed voor de Maartse Haas moet nog worden besteld. En hoe stonden we ook al weer in scène 7? Maar dinsdag 23 juni was alles klaar en waren we een hele dag op dat grote toneel in de Lawei. Al het licht en geluid was klaar, de opname werd gemaakt, de film kan worden gemonteerd.

Voorstelling

Volgende week kijken alle acteurs en actrices samen naar het resultaat. Iedereen mag twee huisgenoten meenemen en op 1,5 meter van elkaar gaan we verspreid over 8 lokalen genieten van Alice en haar vriend Kayan, die in een wondere wereld terecht komen en de Witte Koningin moeten helpen om haar kroon terug te krijgen. Natuurlijk is er (verpakte) popcorn en cola.

Ook alle andere kinderen van De Swetten gaan de musical zien, in alle groepen en tegelijk, met hopelijk veel gelach en gegriezel en aan het eind een donderend applaus door de hele school.