Roept u maar: Het sociale gezicht van Smallingerland

DRACHTEN INGEZONDEN Heeft de economie een sociaal gezicht? Ik weet het niet maar twijfel de laatste jaren sterk aan het sociale gezicht van de gemeente Smallingerland.

- €15 miljoen voor de verbreding van de vaarroute waarvan de gemeente zover ik begreep de helft op zich neemt.

- €900.000 voor bedrijfsleven.

Ik meen mij te herinneren dat de titel voor city of sport ook een stevig bedrag heeft gekost. Maar in diezelfde periode waar we het over deze economische investeringen praten kwamen ook de bezuinigingen voorbij. Witgoed regeling voor de minima werd afgeschaft, bezuinigingen op thuiszorg en GGZ zorg voor jongeren werden genoemd.

Nu lezen we in de krant dat er ook weer opnieuw naar de versobering voor de sociale minima en werklozen wordt gekeken en deze minder financiële hulp krijgen. Een dorp waar mensen met een beperking, lees rolstoel, scootmobiel, de Noordkade niet meer op konden vanwege de terrassen die geen looppad meer open hielden en handhaving faalde.

Waar kwetsbare fietser tussen auto’s, vrachtauto’s, één smalle weg deelden met op een enkele plek een metalen/houten scherm die niet wijkt als je er tegenaan wordt gedrukt door desbetreffend voertuig. Als het om economie gaat is Smallingerland de hemel geworden voor de ondernemer en bedrijfsleven.

Maar voor de mens, die om wat voor reden dan ook, niet mee kan komen in deze samenleving is de hemel van koper geworden. Vanwege economische belangen zullen deze nog verder beperkt worden en het gevoel opgedrongen krijgen niets meer dan een kostenplaatje te zijn.

Een sociaal wezen dat aan de grootsheidswaan van deze gemeente en de kosten daarvan geen schuld heeft.

Drachten, Rolf Rosier