Jubileum Café Neys op reservering

GORREDIJK Café Neys bestaat 1 juni tien jaar. Een mijlpaal die wel op een uitzonderlijke manier is ingeluid, aangezien vanaf die dag alle horeca weer open mag. Eigenaar Ronny de Boer kijkt terug op een sfeervolle zomerse dag.

,,Iedereen had optijd gereserveerd. In principe hoeft dat voor buiten niet, toch had iedereen dat wel even gedaan. Ik vond dat prettig zodat ik ook zeker wist dat ik het terras mooi vol had. Rond 13.00 uur was het hele terras al vol. Gelukkig heb ik weinig mensen teleur moeten stellen, die er niet meer bij konden zitten. Door middel van Facebook kon ik iedereen op tijd op de hoogte brengen dat het terras vol zal’’, vertelt Ronny.

,,Iedereen was heel enthousiast en vond het terras lekker uitgebreid. Ik merkte dat iedereen het heerlijk vond dat ze er even uit mochten. Sommige mensen hadden elkaar misschien wel 2 maanden niet meer gezien. Maar het is allemaal wel heel erg wennen. Alles staat netjes op anderhalvemeter, toch op een gegeven moment merk je wel dat sommige mensen een stukje dichter bijelkaar gaan zitten. Soms gaan ze met vijf man aan een tafel zitten wat eigenlijk niet mag. Helaas moet je daar dan even wat van zeggen.

Spannend

Wat mij wel opviel, aangezien iedereen gebruik mag maken van het toilet, dat iedereen keurig bij binnenkomst zijn/haar handen wast. Ook als ze weer naar buiten gaan doen ze dat. In eerste instantie zat ik daar ook wel wat overin. Mensen zitten namelijk op het terras, drinken soms wat alcohol en zitten in de zon. Het is een vrije dag en de meeste mensen zaten er om 12.00 uur al. Dat vond ik wel even spannend. Toch scheelde het denk ik wel een beetje dat ik de meeste mensen wel kende’’, merkt de eigenaar op.

Gemeente

Het terras mag tot 22.00 uur open. Dat is het maximale in verband met afspraken met de gemeente. Met dit soort afspraken maakt de gemeente het voor ondernemers mogelijk dat ze tijdelijk uit mogen breiden. ,,Dat het die tijd moet sluiten heb ik helemaal geen moeite mee. Ik zit tenslotte nu ook aan de andere kant van de straat. Ik moet dus rekening houden met omwonenden, die misschien nu meer meekrijgen van alle bezoekers. Zij gunnen het ons allemaal van harte. Aangezien ik nu met mijn terras ook de andere kant van de straat bezet heb ik ook veel zon op mijn terras. Dat is eigenlijk een bijkomend voordeel. Toen het opviel dat mijn terras uit werd gebreid kreeg ik al snel een bericht van een werknemer van tuincentrum Tuindorado of ik ook tien of veertien parasols wilde lenen tot zolang het nodig was. Aangezien ik helemaal niet in de positie ben om nu allemaal nieuwe dingen aan te schaffen vond ik dit wel heel erg aardig. Ook biedt mijn verhuurder van het band heel erg mee, daar krijg ik veel dingen van wat ik mag lenen. Hij ervaart deze corona-periode, zakelijk gezien, als heel vervelend. ,,Er komt geen geld binnen, er worden alleen maar kosten gemaakt.

Terug bij af

Deze 1 juni is de eerste stap naar weer een beetje meer omzet en vrijheid voor de horeca. De eerste dag was vrij in verband met Tweede Pinksterdag ook zat het weer heel erg mee. We hebben een redelijk groot terras waar plusminus 70 mensen kunnen zitten. In die zin mooi, maar als het weer straks slechter wordt ben ik helaas weer terug bij af. Ik zie de 1,5-metersamenleving helaas niet in mijn café immigreren. Eigenlijk ben ik heel erg afhankelijk van het weer. Zolang het mooi weer blijft zit ik er niet overin’’, voegt Ronny nog toe.