Dorst gelest; terrassen ‘smaken’ best

DRACHTEN Het was dorstig weer, pinkstermaandag. Prima weer om de terrassen na ruim twee maanden corona-sluiting weer te openen.

Het grote publiek had dorst. Niet alleen daar bier, fris wat ook, ook naar terrassen zelf. Die dorst werd gelest. Ook eigenaar Ronald van der Molen van café Marktzicht in Drachten is een tevreden mens.

„Hoe het de afgelopen tijd was? Ach, na de eerste schok eerst stressen, daarna had ik zoiets van ‘we zien wel hoe het komt’. Ik had meer vrije tijd, maar. je mist het sociale, praten met veel verschillende mensen, je hebt het overal over. Dat was weg.” Inkomsten had de kroegbaas dankzij afhaal van veganistische maaltijden (’een groot succes’), en artistiek gezien waren er live streams van Iepen Up, een provinciaal initiatief. „Een zangers is wel 18.000 keer gezien, Piter Wilkens was ook hartstikke populair.”

Andere inkomsten had Van der Molen niet. „Je bent kroegbaas of je bent het niet, dat ben je niet parttime. Ik had de vergoeding van 4000 euro, en voor het eerst een bijzondere bijstand uitkering. Maar ach, ik leef vrij sober. Ik heb trouwens veel collega’s geholpen bij het aanvragen van die bijdrage”, aldus Van der Molen die content is over de medewerking van de gemeente.

De kleine kroeg moet het vooral hebben van het terras. „Met 30 man in de kroeg zit ik al vol. Maandag was het hartstikke druk, veel omzet, het terras was uitgebreid en is geopend door oud-burgemeester Ton van Maurik. Ik heb hier wel wat politie-agent gespeeld, vanwege de afstand. Maar het was hartstikke gezellig. De eerste klant was er om tien voor twaalf al. Tja, je mist elkaar. Ik heb om acht uur opgehouden. maar heb ook niet echt een standaard horecabedrijf.”

Voor de nabij toekomst verwacht Van der Molen toeristen. „De campings zitten bomvol. Festivals heb je ook niet, ik hoop dat iedereen wat thuisblijft. Na bijna 3,5 maand thuis merk je wel de saamhorigheid in middenstand, dat heb ik lang niet meegemaakt. Ik hoop dat mensen wat meer bewust worden van hun omgeving. En ook elkaar helpen.” (Foto's Jessica Tuinstra/Fotostudio Drachten.)