Tropische Kas doet mee aan collecte

BEETSTERZWAAG Midden in de coronacrisis kijken de vrijwilligers van de Tropische Kas Beetsterzwaag (sinds 1869) met extra veel plezier terug op vorig jaar (2019) waarin het 150-jarig bestaan werd gevierd.

De natuur trekt zich niets aan van corona. De vrijwilligers werken gewoon door en het terrein ziet er elke week mooier uit. De potplanten staan weer buiten en de sinaasappels hangen aan de boompjes. Ook van buitenaf door het hek is dit te zien, vanuit de Overtuin van het Lycklamahûs. Maar de Tropische Kas blijft voorlopig nog gesloten voor publiek. Het bestuur hoopt wel in de zomer alsnog open te kunnen gaan (zie www.tropischekas.nl).

De tijd, dat de kas dicht blijft, wordt nu benut voor groot onderhoud. Voor de daarvoor noodzakelijke financiën doen de vrijwilligers onder andere mee aan de jaarlijkse landelijke Anjeractie van het Prins Bernhard Cultuurfonds van 22-30 mei. Normaliter is dat de bekende huis-aan-huis-collecte, maar vanwege corona is het dit jaar digitaal, met mobiele telefoon (Whatsapp) of via de website.

Omdat het Cultuurfonds dit jaar voor de 75ste keer de Anjeractie houdt, mogen collecterende verenigingen eenmalig 100% van de opbrengst zelf houden. De opbrengst is bestemd voor het onderhoud van de druivenkas. Op www.tropischekas.nl staat de betaal-link naar de digitale collectebus.