Eastermar richt coronaproof Dorpsterras Simmerwille in

EASTERMAR - Het centrum van Eastermar wordt deze hele zomer een dorpsterras. Verkeer wordt omgeleid.

Het coronavirus heeft de maatschappij al enkele maanden flink in haar greep. Het virus zorgde ervoor dat veel geplande zomeractiviteiten en –evenementen dit jaar niet door kunnen gaan. Vanaf 1 juni mogen de terrassen onder bepaalde voorwaarden weer open en dat heeft in Eastermar geleid tot het dorpsterras, in samenwerking met de horeca en in overleg met de omwonenden van dorpsplein It Breed.

Kabelhaspels

Het dorpsplein wordt in de periode tot 1 september ingericht als dorpsterras, waarop de 1,5 meter afstand gerealiseerd kan worden. Hiervoor is ‘passend’ meubilair aangeschaft, dat ook op het terras bij Meerzigt wordt geplaatst. Maandag zullen de beide dorpsterrassen worden ingericht. Vanaf 8.30 uur zullen de tafels (houten kabelhaspels met een doorsnede van 1.40 meter) door een kleine tachtig vrijwilligers vanaf Brouwer & Brouwer naar It Breed worden gerold. Hier staat een technische commissie klaar om de tafels te voorzien van stoelen en een parasol.

Deze coronaproof terrassen kunnen ervoor zorgen, dat de gemiste zomerevenementen en –activiteiten enigszins worden gecompenseerd. Ook bieden deze twee ontmoetingsplaatsen in het dorp de plaatselijke horeca de mogelijkheid om meer klanten te bedienen. Zij zullen dan ook de catering op de dorpsterrassen verzorgen. In deze periode is It Breed afgesloten voor autoverkeer en worden de bezoekers naar de Snakkerbuorren en jachthaven De Lits door middel van borden omgeleid.

Sociale contacten

Het initiatief maakt het mogelijk om de sociale contacten in Eastermar in de komende zomerperiode te kunnen blijven onderhouden. Ook biedt het de mogelijkheid voor toeristen, wandelaars en fietsers om onder het genot van een hapje en een drankje op één van de dorpsterrassen te genieten van het dorp en de omgeving.

De inrichting van de dorpsterrassen wordt betaald door bijdragen en crowdfunding van dorpsbewoners, bedrijven, verenigingen en stichtingen.