Topkok Geert-Jan Vaartjes terug naar bakermat

BEETSTERZWAAG Met ondernemer Hylke Tholen en gastvrouw Aaltsje de Boer, beiden ook Wergeaster, gaat Geert-Jan Vaartjes een unieke samenwerking aan. Hun restaurant Oan Tafel opent de deuren op 19 juni in het pittoreske centrum van Wergea.

Vaartjes was onder meer zeven jaar lang chef van De Heeren van Harinxma (Landgoed Lauswolt) in Beetsterzwaag. Het gezamenlijk enthousiasme van Vaartjes, Tholen en De Boer voor culinair genieten bracht hen bij elkaar en leidde tot het creëren van het concept voor Oan Tafel. Verrassende gerechten, karakteristieke aankleding en een op-en-top beleving vormen de rode draad.

In de dagelijkse keuken staat chef Tom Zwerver, die in samenwerking met Vaartjes de mooiste gerechten creëert. De ervaring met betrekking tot smaak en techniek die Vaartjes heeft opgedaan tijdens zijn werk en reizen over de hele wereld komen nu thuis in de gerechten van Oan Tafel. De curry’s uit Mauritius, saté van een strand op Bali, of de pho uit de straten van Saigon vind je terug aan de keukentafel in Wergea. Een combinatie van wereldse gerechten, maar gemaakt met Friese producten.

Duurzaam

Bij Oan Tafel wordt gekookt op duurzame en bewuste wijze, met zoveel mogelijk gebruik van lokale seizoensproducten en volgens het ‘no waste’ beginsel. Zo worden bijvoorbeeld de oestersaus en vissaus zelf gemaakt van oesters en makreel uit de Noordzee. Maar ook van iets eenvoudigs als diverse soorten onkruid weten de chefs iets verrassends te maken. Niet alleen van voedsel wordt verspilling tegengegaan, ook in het interieur zie je veel hergebruikte materialen terug.

Keukentafel

De speciaal voor het restaurant ontworpen keukentafel biedt plaats aan liefst 21 gasten. Zij kunnen direct aan deze keukentafel meekijken hoe alles wordt bereid door de chef én worden ter plekke meegenomen in het verhaal over de oorsprong van de producten en de samenstelling van het menu. Deze interactie met de chef geeft een bijzondere extra beleving aan de avond. Je weet wat je eet en waarom.

Geert-Jan groeide op in een horecafamilie in Wergea. Zijn pake en beppe waren de eigenaren van het dorpscafé ’s Lands Welvaren en zijn ouders bestierden de aangrenzende bar De Smidse. Precies op deze plek is restaurant ‘Oan Tafel’ nu gevestigd. Vaartjes werkte in topkeukens, waaronder sterrenrestaurants als De Librije in Zwolle, La Rive in het Amstelhotel in Amsterdam en De Bokkedoorns in Overveen. Zeven jaar lang was hij de chef van De Heeren van Harinxma (Landgoed Lauswolt) in Beetsterzwaag en daarna executive chef Outrigger Mauritius Resort, een vijfsterren resort met meerdere restaurants. Momenteel is hij verantwoordelijk voor de gehele keuken en bediengingsbrigade van het luxueuze Anantara Hoi An Resort in Vietnam.