Ondernemerspaar Tuinstra viert diamanten jubileum

DRACHTEN Op Hemelvaartsdag hebben Frans Tuinstra en Maaike Tuinstra-van der Sluis hun diamanten huwelijksjubileum gevierd.

De inmiddels 82-jarige Frans is geboren en getogen in Drachten en komt uit een gezin van vier kinderen. Maaike werd 81 jaar geleden geboren in Drachtstercompagnie en groeide op als oudste in een gezin met drie broers. De twee leerden elkaar kennen via een gezellige dansavond in Drachten. Nog voor hun huwelijk kochten ze een woning in het centrum van Surhuisterveen. Frans werkte in de bouw en Maaike verkocht ijs vanuit een loket aan huis.

In Surhuisterveen werden ook hun dochter en beide zoons geboren. Inmiddels is de familie uitgebreid met acht kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Frans en Maaike zijn geen onbekenden in Surhuisterveen en omstreken. Vanaf 1970 maakten ze namelijk een carrièreswitch. Ze verbouwden hun woonhuis tot een gezellig bruin café ‘C’est ci bon’ wat een vervolg kreeg met bar-dancing ‘De Lauwers’ in Opende, alwaar ze dan ook gingen wonen. Menigeen zal hen nog vanuit hun jeugd hiervan kennen.

Nachtleven

Het nachtleven is echter zwaar, en eind jaren ‘70 werd dan ook besloten de bar-dancing te verkopen en naar Surhuizum te verhuizen. Frans pakte zijn bouwwerkzaamheden weer op en Maaike volgde een opleiding tot pedicure. Het ondernemingsgevoel bleef echter kriebelen en in de tweede helft van de jaren ‘80 werd verhuisden ze terug naar hun eerste woonhuis in Surhuisterveen, wat toen nog steeds een café was. Ze startten hier met FEM, een spijkerbroekenzaak. Ook deze greep bleek succesvol.

Vanaf 2006 wonen Frans en Maaike in Drachten. Beide zijn goed gezond en actief. Vol enthousiasme spelen ze bridge op hoog niveau en varen de hele zomer op de Friese meren. Door de coronatijd kon het huwelijksjubileum niet uitgebreid gevierd worden, maar dit zal later vast en zeker worden ingehaald.