‘Het is nu tijd voor maatwerk’

EARNEWALD Voor recreatiecentra breekt een hoopvolle tijd aan. De overheid heeft of gaat een aantal coronamaatregelen versoepelen, en dat is voor campings als It Wiid in Earnewoude een vurige wens.

Annelie Bleckman, samen met haar broers Wouter en Huub eigenaar van het grote recreatiebedrijf, is gematigd optimistisch. „We zijn nu veel bezig met omboekingen van mensen, bijvoorbeeld als ze met heel grote families of groepen zouden komen, of als ze het gewoon niet aandurven”, laat ze weten.

„Verder zijn er veel mensen die er juist wel nog uit willen. Met de camper of in een huisje of chaletje en dan in de zomer. We hadden trouwens wel de hoop dat we het toiletgebouw iets eerder open hadden kunnen doen. Veel gasten in het voorseizoen komen uit Noord-Nederland. In de zomer zitten we sowieso meestal wel vol”, vertelt Annelie.

Toiletgebouw

„We hadden op Hemelvaart en Pinksteren gehoopt, de brancheorganisatie is daar mee bezig. We hadden Sybrand Buma en onze burgemeester al uitgenodigd. Ons toiletgebouw is heel geschikt, met afzonderlijke (dichte) douches, aparte afzuiging van elke wc. Tja, bij Ikea mag je wel naar de wc, hier niet. Dat is een beetje scheef. Hier hebben we ruimte, en mensen zijn buiten, en gaan af en toe naar de wc. Het zou mooi zijn als het iets sneller kon.”

It Wiid heeft veel plaatsen. „Zoals 20 eigen accommodaties, 50 op het bungalowpark, 200 stacaravans (chalets) en 250 kampeerplaatsen. Van de gasten komt 75 procent uit Noord-Nederland. Voor supermarkt en snackbar is het nog slecht, maar we denken wel in oplossingen. De meest belangrijke dingen zijn verkrijgbaar. Bij de bootverhuur merken we dat mensen denken, dat dit goed zou kunnen. In het nationaal park (De Alde Feanen-red.) kom je niemand tegen. We zijn blij dat we een watersportbedrijf zijn, daardoor voel je het minder. Friesland is prachtig mooi ruim”, prijst ze de provincie aan.

Steun

It Wiid heeft over steun niet te klagen. Van de recreatieve branchevereniging bijvoorbeeld. „De gemeente is ook heel betrokken, vind ik. Maar we zijn wel afhankelijk van landelijk beleid. Het was trouwens de Veiligheidsregio die de toiletgebouwen dicht deed, die mochten eerst open blijven. Later werd het landelijk beleid en moesten ze overal dicht.” Wat de coronacrisis aan verlies betekent, is volgens de recreatie-onderneemster moeilijk in te schatten. „Nou ja, groepen hebben we bijvoorbeeld al niet. We moeten gewoon aan het eind van het jaar kijken hoe we er voor staan.”

De vrees bij sommigen dat veel Brabanders na hun zware periode massaal naar het Noorden komen, deelt ze niet. „We zijn gewoon open, en de mensen maken het beste er van. Je kunt beter hier zijn dan bijvoorbeeld in een appartement in Leeuwarden, je hoort vaak ‘hier voel ik me veilig’. We hebben hier twee mensen in een chaletje, die kwam ik na drie weken pas tegen. Die zaten daar best.”

Voor tennisbaan en zwembad breken naar verwachting ook betere tijden aan, volgens het landelijk beleid. „We hebben daarvoor een protocol ingediend. Je mag niet douchen, maar wel weer naar de wc. Dat geldt voor het restaurant ook. Iedereen doet zo zijn best, om met zo weinig mogelijk steun te overleven. De tijd is rijp voor maatwerk, maar dan moet je wel nu handelen. Dan kun je snel van start, en niet pas in augustus”, besluit Annelie.