Zonnevelden in Smallingerland alleen met opruimgarantie

Bedrijven die in Smallingerland zonneparken willen ontwikkelen moeten die ook weer opruimen zodra ze aan het eind van hun levensduur raken.

Die voorwaarde stelt de gemeenteraad aan het nieuwe zonneplan van Smallingerland. Zonnepanelen die door veroudering minder goed werken mogen door de eigenaar niet worden gedumpt, maar moeten elders worden gerecycled.

Smallingerland wil in 2050 energieneutraal zijn. Dat kan niet alleen met zonne-energie, maar omdat dit de meest betaalbare optie is zet de gemeente eerst in op zonnepanelen. Deze strategie kreeg gisteravond bijna de volledige steun van de raad.

Bewoners participeren in velden

Met name het betrekken van de bevolking wordt door de partijen gewaardeerd. Bewoners mogen meedenken en ook zelf financieel participeren in nieuwe zonnevelden. Alleen Smallingerlands Belang stemde tegen het plan, omdat de partij niet gelooft dat de doelstelling van 2050 met groene energie te halen is.

Opeinde

Partijen die zonnevelden willen aanleggen zullen zich in Smallingerland moeten houden aan de landelijke gedragscode voor de zonnestroom-sector. De PvdA merkte op dat het Duitse bedrijf Kronos, dat mogelijk een zonnepark wil inrichten bij Opeinde, deze gedragscode niet heeft ondertekend. Als Kronos echt verder wil, zal dat wel moeten, aldus wethouder Piet de Ruiter.