Portret van Drachten: Nynke

DRACHTEN Deze week liep fotograaf Jeffrey Wakanno in Drachten Nynke (80) uit Ureterp tegen het lijf.

‘Het is weer prachtig weer op het parkeerterrein bij de Markt. Nynke is 80 jaar en woont in Ureterp. En ze houdt goed afstand, ze is nog heel fit en wil dat graag ook blijven.’

Wat maakt u gelukkig?

“Mooi weer, blije mensen, en de kinderen natuurlijk!”

Kunt u een beetje wennen in deze periode met al de maatregelen?

“Nou, heel moeilijk, maar het lukt me wel. Ik vind het vooral heel moeilijk om niet meer bij elkaar in de buurt te kunnen komen, en niet meer even gezellig met een hele groep bij elkaar te zijn. Ik loop nu altijd elke dag tien kilometer, niet hardlopen maar wandelen. En elke dag, weer of geen weer. Dan voel ik me fit en ik vind het echt heel mooi, ‘s morgens om acht uur ga ik de deur uit, en dan ben ik om tien uur weer binnen. Lekker de natuur in, heerlijk.”

Wat is een van de mooiste dingen die u beleeft heeft?

“Mijn tijd dat ik in Amerika gewoond heb, daar heb ik vier jaar gewoond, zomaar daar heen. Mijn zoon was piloot en ging ook vaak heen en weer enzo, en op een gegeven moment was het weer genoeg en toen wilden we weer naar huis. En we hebben in Spanje gewoond en in Australië hebben we een jaar gezeten.”

Hoe was Amerika?

“We hebben een berg vrienden, zelfs van onze leeftijd, en die zijn soms ook wel overleden, maar dan hebben we toch nog vriendschap met de kinderen. Daarom zijn we ook echt serieus hiermee (ze bedoelt afstand houden), want omdat we nog heel fit zijn, willen we dat graag zo houden. Zoals ik en m’n zoon ook, daar komen we niet aan, we houden toch die afstand.”

‘Opeens fluit haar man; “Ik kom er aan!” Zij moet door, net als ik, opzoek naar nieuwe verhalen.’ De verhalen van het eerste jaar zijn verzameld in het boek; het portret van Drachten, verkrijgbaar bij Photoshop Bekkema.