Leningen en subsidies voor energiebesparende maatregelen in Drachten

Aangeboden door: Pricewise

Drachtster-huishoudens moeten uiterlijk in 2050 van het aardgas af zijn. Om mensen te stimuleren om vrijwillig afscheid te nemen van hun gasaansluiting, zal gas de komende jaren flink duurder worden.

Het wordt daarmee steeds interessanter om te investeren in energiebesparende maatregelen. Om mensen tegemoet te komen, kunnen zij hiervoor gebruikmaken van aantrekkelijke leningen en subsidies.

De Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH)

Als mensen geld en energie willen besparen, dan doen zij er goed aan om eerst hun woning (goed) te isoleren. Het isoleren van de woning is een behoorlijke investering, maar men bespaart wel direct op de energierekening. De terugverdientijd van spouwmuurisolatie schommelt zo tussen de 3 à 5 jaar. Om woningeigenaren te stimuleren om de woning te isoleren, is er een subsidie beschikbaar gesteld. Hiervoor moeten mensen minimaal twee isolatiemaatregelen treffen zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie of het plaatsen van HR++ glas. De maximale subsidie die men kan ontvangen is €10.000 per woning. Deze subsidie loopt tot 31 december 2020.

De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Nederland gaat van het gas af. Er moet dus een nieuwe, duurzame manier gezocht worden om onze woningen te verwarmen en het drinkwater te verwarmen. Dat kan bijvoorbeeld met een warmtepomp of een zonneboiler. Hiermee besparen we energie en wordt de CO2-uitstoot langzaam teruggedrongen. Om woningeigenaren ertoe te zetten om over te stappen op duurzaam verwarmen, kunnen zij een tegemoetkoming krijgen als ze investeren in een warmtepomp of zonneboiler. Met deze ISDE-subsidie krijgen huishoudens minimaal €1.100 terug van het aanschafbedrag. Deze regeling loopt tot en met 2030.

Duurzaamheidslening

Woningeigenaren in de gemeente Smallingerland kunnen een beroep doen op de Duurzaamheidslening. Hiermee kunnen zij energiebesparende maatregelen financieren zoals zonnepanelen, dakisolatie of een warmtepomp. De gemeente toetst of de eigenaar aan alle voorwaarden voldoet. Daarna doet de Stichting Stimuleringsfonds (sVn) een krediettoets en regelt de verdere afhandeling van de aanvraag. De lening is minimaal € 2.500 en maximaal € 15.000. Voor zonnepanelen kunnen eigenaren maximaal € 7.500 lenen. De looptijd van de lening ligt tussen de 10 en 15 jaar. De rente staat gedurende de looptijd vast en eerder aflossen is boetevrij.

Lening aanvragen bij de bank

Tot slot kunnen woningeigenaren ook bij de bank een lening aanvragen om hun woning te kunnen verduurzamen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek. Mensen kunnen hiervoor maximaal 106% van de woningwaarde lenen. Verschillende banken, waaronder ABN AMRO, Rabobank en Triodos Bank, geven een rentekorting als de woning energiezuinig is. Daarnaast is het ook mogelijk om een duurzaamheidslening via de bank af te sluiten. Denk hierbij aan de lening van GreenLoans. Deze lening is specifiek bedoeld voor woningeigenaren die hun woning graag willen verduurzamen. Deze lening is onderdeel van ALFAM, wat een 100% dochteronderneming van ABN AMRO is.