VCA-cursus? Juist nu!

Aangeboden door: VCA-cursus.com

Ook voor bedrijven in de bouwsector is het een moeilijke tijd. Ruim 60% van de bouwers heeft te maken met werkzaamheden die stil zijn komen te liggen door het Coronavirus. Het grootste probleem is dat veel werk momenteel niet kan worden uitgevoerd bij klanten. Bij veel werkgevers valt er dus direct werk uit.

Naast de vraag welke werkzaamheden er zijn uitgevallen, heersen er ook vragen over wat er nu wél kan? Hoe ga je de werkuren van je werknemers invullen nu er minder werk op de bouwplaats is? Eén antwoord op deze vraag is: je kennis bijspijkeren.

Tijd om je kennis bij te spijkeren

Voor zowel de werkgever als de werknemer in de bouwsector is het aan te raden om geregeld de veiligheidsvoorschriften en wetgeving te herhalen zodat deze fris in ieders geheugen zit. Immers werkt men in een risicovolle sector/omgeving. Nu er minder werkzaamheden zijn op de bouwplaats, is er meer tijd en ruimte om dit soort zaken scherp krijgen. Immers is een gezonde en veilige werkomgeving meer dan ooit een belangrijk punt op de agenda. 

Als je als werkgever door de Coronacrisis opeens minder werk hebt voor je werknemers, dan kun je hen bijvoorbeeld een VCA cursus laten volgen (als ze dit diploma nog niet hebben) of het Blauwe Boekje nogmaals laten doornemen. Ook voor werknemers die hun VCA moeten herhalen (bijvoorbeeld omdat de huidige certificering bijna afloopt) is dit een geschikte periode. Zij kunnen deze tijd effectief insteken door een online VCA cursus te volgen. Het VCA examen bij VCA Drachten volgt dan later. Mocht een VCA diploma vervallen tijdens de periode waarin samenscholing nog niet mogelijk is, dan is er nog geen man overboord. De SSVV heeft namelijk besloten dat deze personen dispensatie ontvangen voor een periode van maximaal drie maanden naar het intrekken van deze overheidsmaatregel.

VCA nog een keer uitgelegd

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Hierin spreekt men over een checklist, maar VCA is meer dan dat. Het is een veelzijdig en uitgebreid programma dat bedrijven werkzaam in risicovolle sectoren en/of omgeving helpt om veilig, gezond en milieuvriendelijk te werken. Het doel van VCA is om het aantal ongevallen op de werkplaats te verminderen. Inmiddels hebben meer dan 15.000 bedrijven in Nederland een VCA certificering. 

VCA is er voor bedrijven én voor personen. Die laatste categorie kent drie certificeringen: Basis VCA (voor de uitvoerende werknemer), Vol VCA (voor de ZZP-er en leidinggevende) en VIL VCU (voor de medewerker van een uitzendbureau). Laat je werknemers testen hoe hun kennis er voor staat met een gratis proefexamen, denk bijvoorbeeld aan het online VCA VOL proefexamen

Gezond en veilig werken: we doen het samen!