Leerlingen Drachtster Lyceum zorgen voor kippenvel

DRACHTEN Nu het Centraal Eindexamen 2020 is geannuleerd en eindexamenleerlingen dus hun laatste lessen hebben gehad, maakt dat abrupt een einde aan een belangrijke traditie.

Voor generaties leerlingen is namelijk de LSD (Laatste School Dag) een absoluut hoogtepunt uit hun middelbare schoolcarrière. De leerlingen van het Drachtster Lyceum uit Drachten waren al in september 2019 begonnen met de voorbereidingen. “Kerst meets The Purge” zou het thema gaan worden. Er waren al tientallen kunstkerstbomen ingekocht, DJ’s geregeld en een cateraar was vastgelegd voor het galadiner. Al gauw na de maatregelen van het kabinet, werd bekend dat de LSD met het gala niet door konden gaan. De leerlingen waren uiterst teleurgesteld, maar veel begrip voor de maatregelen was er ook.

De examenleerlingen besloten dan dit jaar maar voor een andere stunt te gaan. Geen waterballonnen op medeleerlingen en leraren gooien, maar waardering uitspreken voor zij die onze maatschappij draaiende houden. Janne Herrema (17) “Terwijl ik thuis zit zijn alle mensen met vitale beroepen onze samenleving aan het redden, daar heb ik groot respect voor. Daarom hebben we een LSD stunt waarbij we deze mensen een hart onder de riem willen steken”.

Spandoeken

Met zes spandoeken gingen ze in de nacht van woensdag op donderdag p pad. Op de spandoeken staan teksten gericht aan het ambulancepersoneel, ziekenhuismedewerkers, vrachtwagenchauffeurs, politie, supermarktpersoneel , leraren en al die anderen die gewoon aan het wrk moeten. De helden van de ambulances, enorm dankbaar dat ziekenhuispersoneel voor hen echt en ook aandacht voor andere beroepen zoals bijvoorbeeld chauffeurs. De teksten zorgden voor kippenvel.

Willemijn Felen (17) had ook bewondering voor haar school ;”Onze school was supersnel met hunberichtgeving, we wisten heel erg snel waar we aan toe waren”. Else Talsma (17) sluit zich daar bij aan: “Door keihard te werken hebben de examensecretaris meneer Smit en de leraren er voor gezorgd dat wij snel en goed onze schoolexamens alsnog hebben kunnen maken.

Jammer

Britt Koehof (17) voelt het allemaal toch best gek. “Je bent 5 of 6 jaar bezig toe te werken naar een eindexamen en dan gaat het ineens niet door. Het is jammer dat je het niet samen kunt meemaken, maar er zijn nu ergere dingen”. Docent aardrijkskunde en LSD begeleider Erwin Kampen snapt de leerlingen goed, hij vind het bijzonder dat de leerlingen toch van iets heel negatiefs iets positiefs proberen te maken.

“Vaak staat op scholen kennisoverdracht en het leren van vaardigheden centraal. Onderwijs is echter zoveel meer dan dat, op onze school proberen we leerlingen ook op menselijk, maatschappelijk gebied iets bij te brengen. En wat onze leerlingen in deze tijd nu doen, maakt mij echt ongelofelijk trots”.