Hoe gaat u om met de coronacrisis?

DRACHTEN Het leven staat behoorlijk op de kop door de coronacrisis. Evenementen zijn er niet, iedereen wordt verzocht zo veel mogelijk thuis te blijven. De Drachtster Courant was benieuwd...

Wiebe en Janny Fabriek uit Drachten hebben met hun gezamenlijke hobby te maken met het rondwarende virus. Ze gingen beide in het plaatselijke Regenboogkoor. „Tot 1 juni is er dus niets te doen. We zouden zingen tijdens het bevrijdingsfeest, en we zouden een paasconcert geven. Een kleine Mattheus Passion...”, laten ze weten. Ook de repetities liggen - uiteraard - stil.

Het paar woont in een serviceflat. „Tja, er valt niet zoveel te vertellen. Wat we zoal doen? Tja, knutselen, wandelen, fietsen en natuurlijk telefoontjes naar familie en wat mensen van de kerk. Want de kerkdiensten gaan ook niet door.” Het balkon biedt ook de nodige afleiding. „Ach ja, en verder opruimen

Albert Pol uit Tolbert, maar vaak in Drachten vanwege zijn vriendin Willy die daar woont en zestien jaar hier gewerkt, vindt het niet altijd gemakkelijk. „Samen lopen en fietsen lukt niet, Willy heeft problemen met een knie. Zelf ga ik wel eens een blokje om als het wat rustig is.”

Thuis vermaakt het paar zich met lezen, puzzelen en huishoudklusjes. „We hebben vanmorgen nog de ramen gewassen. Tja, grote klussen hebben we net achter de rug, een nieuwe badkamer bijvoorbeeld. We wachten nu nog op een nieuwe schakelkast. Maar de verhuurder laat al drie week niets van zich horen. Tja, ze geven gauw de schuld aan de corona.”

Tessa Visser uit Drachten moet even herinnerd worden aan de voorgeschreven 1,5 meter afstand. „Oh ja! Het is omschakelen, overal rekening mee houden. Ik werk op een uitzendbureau en merk bij veel klanten dat het terugloopt. Wij redden het tot dusver. Maar hoe het over een half jaar zal zijn?”, vraagt ze zich hardop af.

Tessa heeft wel een ander (bescheiden) ongemak. „Ik ben verloofd. Nou ja, we zouden in ondertrouw, maar dat gaat nu niet door. Ach, dat komt straks”, lacht ze. „Wat we zoal doen? Wat opruimen, schoonmaken, af en toe een blokje om. Helaas hebben we geen tuin”, besluit ze met spijt. (Foto’s Germ Geersing.)