Toneeldorp Jubbega heeft een droom

JUBBEGA Al generaties lang kent het dorp Jubbega samen met tweelingdorp Hoornsterzwaag vier actieve toneelverenigingen en het Sinterklaassprookje. Ook jongeren weten in tegenstelling tot veel andere toneelverenigingen de weg naar het amateurtoneel goed te vinden.

Het driejaarlijks openluchtspel is een prachtig voorbeeld van hoe de vier verenigingen, vertegenwoordigd door de St. Ferdivedaasje Jobbegea, gezamenlijk dit tot een begrip gemaakt hebben in de wijde omgeving. Generaties lang hebben de vier toneelverenigingen en het Sinterklaassprookje hun eigen uitvoeringen in het dorpscafé de Alde Slûs gehouden met elke keer volle zalen.

Helaas is het bekende dorpscafé De Alde Slûs gesloten en daarmee zitten de toneelverenigingen met een groot probleem. In oktober dit jaar beginnen weer de uitvoeringen die tot in februari volgend jaar 2021 doorlopen.

Kompenije

De verenigingen, vertegenwoordigd door Ferdivedaasje Jobbegea, zijn in gesprek gegaan met het bestuur van MFG De Kompenije om te zien of het gebouw van de MFG mogelijkheden biedt voor een theatervoorziening . MFG de Kompenije is immers van de gemeenschap en vele verenigingen voor sport en ontspanning maken hier al gebruik van.

‘In eerste instantie gaan wij nu voor een semi permanente oplossing en het droomscenario is een permanente theatervoorziening in MFG De Kompenije. Om een toneelvoorziening te realiseren die voldoet aan alle eisen, zijn er nog flink wat obstakels die moeten worden weggewerkt.

Smûk-heid

Aspecten die aan de orde komen in het overleg zijn; de huidige indeling, de veiligheid, eigenaar van het gebouw, gebruikers van het gebouw zoals o.a. het onderwijs, welke ruimte is het meest geschikt en tot slot zeker niet onbelangrijk de financiën. Naast alle organisatorische en praktische zaken is ook de smûk-heid natuurlijk van belang’, aldus de besturen van Stichting Ferdivedaasje en De Kompenije.

Er wordt door alle partijen hard gewerkt achter de bekende schermen om de toekomst van het toneel Jubbega-Hoornsterzwaag veilig te stellen. De gesprekken verlopen tot nu toe positief, alle neuzen staan dezelfde kant op. Wordt vervolgd, aldus de besturen.