Troubadour Adri zingt: ‘Tot tranen toe geroerd’

LIPPENHUIZEN/LEEUWARDEN Bewoners voor geopende ramen en op balkons. Dansende thuiszorgers. Allemaal mobieltjes om te filmen of foto’s te maken. De bewoners van de Nynke van Hichtumflat kregen vrijdag een aubade van de Friese troubadour Adri de Boer uit Lippenhuizen.

Het half uurtje muziek vlak voor het middageten viel bijzonder in de smaak. De zanger/gitarist was uitgenodigd door familie van de bewoners van het zorgcentrum Erasmus, waar de flat onder valt. Met het optreden willen de familieleden niet alleen de bewoners maar ook de verzorgers van Erasmus een hart onder de riem steken in de coronacrisis. Een deel van het zorgcentrum is voor bezoekers en mantelzorgers volledig afgesloten. In de Nynke van Hichtumflat mogen mantelzorgers familieleden nog wel ondersteunen.

Tot tranen toe geroerd

De reacties waren onverdeeld enthousiast. Een zoon van wie de vader aan de andere kant van de flat woont, had een filmpje gemaakt en aan hem laten zien. ,,Hij was tot tranen toe geroerd, vertelde de zoon. Meedeinende thuiszorgers van Noorderbreedte en Het Friese Land stonden op balkons en op straat. Passanten stopten om mee te genieten.

Tegelijkertijd wilden de initiatiefnemers aandacht vragen voor muzikanten, die sinds de coronacrisis niet meer voor publiek mogen optreden. Adri de Boer is een van musici, die optredens geannuleerd zagen. De aubade buiten bij Erasmus ziet hij als een uitgelezen kans om in deze rustige tijden weer aan de slag te kunnen. „Spylje foar de âlderein doch ik regelmjittich, mei eigen repertoire en somtiden wat bekend âlder Frysk wurk der tuskentroch. Dit is in prachtich inisjatyf.”